Hilsen fra coronaramte Sverige til danskere på juleshopping: 'Hold jer væk'

Coronasituationen i Sverige er alvorlig, og det sidste, de har brug for, er 'restauranthungrende københavnere'.

Et skilt i Helsingborg opfordrer de julehandlende til at holde afstand. (Foto: JOHAN NILSSON © Scanpix)

- Bliv hjemme, og kom ikke her. Vi har nok med os selv.

Meldingen fra Gilbert Tribo, der sidder i regionsrådet i Skåne, er klar. Han er ikke interesseret i flere danskere, der tager til Sverige for at juleshoppe og gå på restaurant.

For Sverige har nok med sig selv lige nu. I slutningen af september begyndte de svenske smittetal at stige, og smittekurven er ikke begyndt at flade ud, som det er set i andre europæiske lande.

- Lokalpolitikerne beder danskerne om at blive væk, for hvis der er noget, de ikke har brug for lige nu, er det restauranthungrende københavnere, der betyder mere trængsel – og fører ny, potentiel smitte med sig, siger DR's Europa-korrespondent Anna Gaarslev.

Alene i Skåne registrerede myndighederne i går flere end 1.200 nye coronatilfælde på et enkelt døgn.

I alt er næsten 300 coronapatienter i regionen indlagt med covid-19. Situationen er nu så alvorlig, at akutafdelingen på Helsingborg Hospital nu advarer om, at sygehusets intensivafdeling kan kollapse.

- Allerede nu arbejder vi på højtryk, siger intensivsygeplejersken Lisa Hassel til SVT.

De forventer, at antallet af coronapatienter vil stige den kommende tid.

Høj smitte i hele landet

Det er ikke kun i Skåne, at smittetrykket er højt. I dag har de svenske myndigheder registreret 96 nye coronarelaterede dødsfald. Dermed er i alt 7.296 mennesker døde med covid-19 i Sverige.

Siden i går er der registreret 7.061 nye smittede, og Sverige har nu rundet mere end 300.000 smittede i alt siden pandemien begyndte.

- Situationen er meget alvorlig. Det ser ikke ud til, at kurven er ved at knække, siger Anna Gaarslev.

På landets hospitaler mærker de det høje smittetal.

Lige nu er 1.746 svenskere indlagt med covid-19. 257 af dem ligger på intensivafdelinger landet over. Det betyder, at sengepladserne på intensivafdelinger er ved at være fyldt op, og hospitalerne må udskyde andre behandlinger.

Blandt andet i Stockholm er de ved at nå den fulde kapacitet. Med en belægningsprocent på 99 er der reelt ikke flere intensiv-pladser tilbage.

- Det her er resultatet af, at man har gjort for lidt og gjort det for sent. Det er ikke længe siden, Anders Tegnell sagde til svenskerne, at man ikke ville få en alvorlig anden bølge, siger Anna Gaarslev.

Ingen nye restriktioner i sigte

I midten af november indførte den svenske regering et forsamlingssforbud på mere end otte personer på offentlige arealer. Det skulle gælde fra den 24. november og fire uger frem.

I går meddelte Stefan Löfven, at forsamlingsloftet skulle vare ved henover jul og nytår.

- Fejr jul og nytår med en lille gruppe af mennesker, lød den klare melding fra statsminister Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven meddeler under et pressemøde, at alle landets gymnasieelever skal modtage fjernundervisning. (Foto: 10070 Jessica Gow/TT © Scanpix)

Stefan Löfven anbefalede samtidig, at svenskerne skal holde sig fra at se nye mennesker, være sammen i kortere tid, og undgå butikker og offentlig transport, når det er muligt.

Men udover det, varslede han ikke nye restriktioner. Barer, restauranter og butikker må fortsætte med at holde åbent i hele landet.

Den svenske lovgivning gør det nemlig sværere for regeringen at regulere eller lukke enkelte brancher, som vi har set i Danmark.

I dag præsenterede den svenske regering forslaget til en ny pandemilov. Men det er alt, alt for sent, fortæller Anna Gaarslev:

- Sverige mangler en slagkratig, fleksibel lovgivning, der tillader dem at handle hurtigt og resolut. Riksdagen vedtog en midlertidig kriselov i foråret – men da den udløb, sørgede man ikke for, at den blev forlænget. Den kommende pandemilov bliver sikkert rigtig fin – men den bliver tidligst vedtaget til marts næste år. På det tidspunkt er pandemien forhåbentligt ved at klinge af. Indtil da er regeringens mest slagkraftige strategi at skubbe ansvaret over på den enkelte svenskers skuldre.

FacebookTwitter