Hip som hap om sodavanden er light

Mere end én sodavand om dagen øger risikoen for at udvikle hjertesygdom og sukkersyge. Og så er det lige meget om sodavanden er light eller med sukker, viser amerikansk undersøgelse.

Mere end én sodavand om dagen er nok til at øge risikoen for sygdom - om den er light eller ej. (© AP Graphics)

Det har ingen betydning om sodavanden er light eller sukkerholdig, når det gælder om at mindske risikoen for alvorlig hjertesygdom.

Folk der drikker mere end en light-sodavand om dagen har nemlig samme risiko for at udvikle hjerte-karsygdomme som dem, der dagligt drikker mere end en sukkerholdig sodavand, viser en amerikansk undersøgelse.

Sodavand er synderen

Undersøgelsen, der er foretaget blandt 9.000 midaldrende mænd og kvinder i Massachusetts, viser ifølge CBS News, at det at drikke mere end en sodavand om dagen er skadeligt for helbredet. For meget sodavand øger risikoen for at udvikle metabolisk syndrom med 48 procent.

Metabolisk syndrom, der er kendetegnet ved stort taljemål - æbleform - er en ubalance i kroppens forbrænding af fedt og sukker, der kan føre til alvorlige sygdomme som hjerte-karsygdomme og type 2-diabetes.

Usund livsstil

Resultaterne overrasker forskerne fra universitetet i Boston. De havde forventet at se en forskel på sundhedstilstanden på folk, der drikker light og folk, der drikker almindelig sodavand.

Forskerne mener, at forklaringen måske skal findes i, at selv sodavand uden kalorier har en sød smag. Og det øger trangen til mere sødt.

Derudover mener de, at folk, der drikker meget sodavand, sandsynligvis i det hele taget indtager mindre sund kost.

ExternalContent