Historien om verdens to bedste elitestyrker, der fik has på Baghdadi og bin Laden

Rivaliseringen blomstrer mellem den amerikanske flådes Seal Team Six og hærens Delta Force, der i weekenden slog til mod Islamisk Stats leder.

Amerikanske specialstyrkesoldater under træningen i Florida, 2018. Foto: US Army (© Public Domain)

Det amerikanske militær har to helt særlige redskaber i værktøjskassen. To rivaliserende elitestyrker, der er sat i verden for at udkæmpe og løse de vigtigste og mest hemmelige missioner.

Den ene hedder Seal Team Six. Det var dem, der i 2011 skød Osama bin Laden. De andre er hærens ‘1st Special Forces Operational Detachment-Delta’ - måske bedre kendt som Delta Force.

I lørdags blev de sendt mod Abu Bakr al-Baghdadi. Episoden endte med, at Islamisk Stats overhoved tog livet af sig selv i en tunnel i Syrien, da han udløste en bombevest og rev to af sine børn med i døden.

Dermed blev der tilføjet endnu et kapitel i en lang kappestrid mellem verdens to bedste elitestyrker.

- Delta Force og Seal Team Six er hinandens rivaler, det kan jeg garantere for. Og det vil være århundredets underdrivelse, hvis man påstår, at det udelukkende er en kammeratlig fejde, siger Lars Reinhardt Møller, pensioneret oberst og forfatter til bogen ‘Specialoperationer’.

- Begge enheder kan dybest set nøjagtigt det samme. Men de ser sagen entydigt fra deres egen side. Derfor bliver det opfattet som stærkt irriterende, at de andre aber også skal være der, forklarer Lars R. Møller.

Skabt efter britisk forbillede

Delta Force kom til verden i 1977. En række terroraktioner havde vist, at det kunne være nyttigt at have militære aktionsstyrker i baghånden, der var i stand til at udføre nålestiksoperationer.

Blandt andet havde israelske kommandosoldater befriet 102 jødiske passagerer, der sad indespærret i lufthavnen i Entebbe i Uganda efter en flykapring.

- Efter Israel lavede det nummer, spurgte den amerikanske hærchef, om USA havde en enhed, der kunne det samme. Det havde man jo desværre ikke, lød svaret, fortæller Lars R. Møller.

En amerikansk officer, der kort forinden havde været på udveksling hos den britiske elitestyrke SAS (Special Air Service), fik til opgave at lave den nye enhed. Efter tre år var Delta Force klar til indsats.

Se video af USA's angreb på IS-leder

Første mission var en fiasko

Men en af de første missioner - Operation Eagle Claw - blev en bragende fiasko. Det var dog ikke soldaternes skyld, fortæller Lars R. Møller.

På den amerikanske ambassade i Teheran i Iran blev mere end hundrede amerikanske statsborgere holdt som gidsler, efter bygningen var blevet stormet af folkemængden.

Det var planen, at gidslerne skulle befries og flyves væk fra et nærliggende fodboldstadion i en kompliceret slagplan. Så langt kom man aldrig.

En efterladt samt udbrændt amerikansk helikopter i den iranske ørken efter fiaskoen i 1980. (Foto: XMB)

Midt inde i Iran for helikopterne vild i en sandstorm. Et fragtfly med brændstof kolliderede med en helikopter, så besætningerne omkom. Før det blev den hemmelige styrke afsløret af en busfuld turister. Amerikanerne trak sig ud med dukkede hoveder, mens det iranske styre hoverede.

Seal Team Six skabt efter fiasko

Fiaskoen gav genlyd langt ind i den amerikanske flåde, der derfor i 1980 selv besluttede at oprette sig eget antiterrorkorps.

Den nye enheds medlemmer blev rekrutteret fra det amerikanske frømandskorps, Navy Seals, og for at forvirre fjenden, kaldte man indledningsvis enheden Seal Team Six.

På den måde blev flådens elitestyrke født i efterklangen af en Delta Force-fiasko, hvilket kun har næret konkurrencen mellem dem.

Hvem der er den største 'bad-ass'

Rivaliseringen handler kort fortalt om, hvem der er 'de sejeste og største bad-asses'. Det fortæller Thomas Rathsack, forfatter og tidligere dansk jægersoldat.

- Begge enheder består af individualister, der er ekstremt konkurrenceprægede, så derfor er den kultur helt naturlig og med til at gøre dem begge bedre, siger Thomas Rathsack.

Han fortæller, at Delta Force - sammen med Seal Team Six - er de bedste i verden til det, de gør.

- Det, de gjorde i weekenden, kan ingen gøre bedre. Delta Force består af højtuddannede specialister, der er i den absolutte top af det globale specialstyrke-miljø, siger Thomas Rathsack.

  • Abu Bakr al-Baghdadi endte sine dage i en bygning, der nu er jævnet med jorden. (Foto: OMAR HAJ KADOUR © Scanpix)
  • Hans gemmested var i byen Barisha i det nordvestlige Syrien. (Foto: Yahya Nemah © Scanpix)
  • Der var gravet tunneller under bygningen, og det var i en af dem, at den selvbestaltede kalif tog livet af sig selv med en hund i hælene. (Foto: Yahya Nemah © Scanpix)
1 / 3

Han fortæller, at Delta Force opererer i en højere liga end danske Jægerkorpset og Frømandskorpset. Først og fremmest fordi medlemmerne i forvejen kommer fra andre eliteenheder og allerede er blevet udvalgt.

- Derfra kommer kun de absolut bedste af de bedste videre. Desuden har Delta Force en enorm krigserfaring, fordi de formentlig konstant er indsat i hemmelige missioner et eller andet sted på kloden, plus de har uanede ressourcer i ryggen, fortæller han.

Delta Force på sporet af Osama bin Laden

Knap et år efter al-Qaedas angreb på World Trade Center i New York var Delta Force på sporet af Osama bin Laden i Afghanistans bjerge, fortæller Lars R. Møller.

- På et tidspunkt besluttede forsvarets ledelse så åbenbart, at Seal Team Six også skulle have en del af kagen, og de blev indsat i samme område. En beslutning som Delta Force blev stiktossede over, siger han.

Ni år senere, da amerikanerne igen kom på sporet af Osama bin Laden, var det Seal Team Six, der alene fik tildelt den vigtige mission.

- Chefen for specialstyrkekommandoen havde selv en fortid i Navy Seals, og admiral McRaven udvalgte selvfølgelig sine egne gutter til at ordne det der, konstaterer Lars R. Møller.

Flere af soldaterne stod efterfølgende frem, og der blev skrevet flere førstehåndsberetninger om missionen, der dræbte Osama bin Laden. Det er ikke god latin blandt elitekorps, der lever bedst i stilhed.

  • I kølvandet på missionen, der dræbte Osama bin Laden, berettede flere medlemmer af Seal Team Six om angrebet. Blandt andet bogen her af Mark Owen, der er udgivet på dansk med titlen 'En svær dag'. (Foto: Jewel SAMAD)
  • Seal Team Six måtte efterlade en helikopter, der blev beskadiget i angrebet på Osama bin Ladens hjem i Abbottabad, Pakistan. (Foto: Stringer/Pakistan)
1 / 2

Den disciplin - at holde sig langt væk fra offentligheden - har Delta Force indtil nu mestret bedst, siger flere kilder ifølge The New York Times.

Måske var det derfor, at de blev sendt afsted i weekenden. Eller måske var grunden slet og ret, at den første amerikanske soldat, der for knap fire år siden faldt i kamp mod Islamisk Stat, kom fra netop Delta Force. Det skriver New York Times.

- Det kan være en tilfældighed, at det blev dem. Eller også var det slet og ret Delta Forces tur, konstaterer Lars R. Møller.