Historisk ændring: Abort og homoægteskaber er nu tilladt i Nordirland

Det socialkonservative land har haft en lang og broget vej hertil.

Tilhængere af fri abort stillede i går op foran parlamentet i Nordirland, hvor nogle medlemmer forsøgte at samle tropperne. (Foto: PAUL FAITH © Scanpix)

Da uret i nat passerede midnat, trådte en historisk ændring i kraft i Nordirland.

Her blev abort og homoægteskaber endelig tilladt.

Den historiske ændring kommer, efter at landsretten i Belfast tidligere på måneden konstaterede, at abortlovgivningen var i strid med menneskerettighederne i Storbritannien.

Ashleigh Topley, som var med til at rejse sagen mod den nordirske regering, ville tilbage i 2014 have foretaget en abort, men på grund af lovgivningen var det ikke muligt.

Hun blev derfor nødt til at bære et barn, som hun halvvejs inde i graviditeten fandt ud af ikke ville overleve. Og da fødslen gik i gang, stoppede barnets hjerte med at slå.

- Jeg er glad for, at ingen skal gennemgå den smerte, jeg har oplevet, siger hun til mediet Euronews.

Forsøg på at blokere

I nat blev både abort og homoægteskaber så tilladt. Det er sket, fordi det nordirske parlament ikke forhindrer, at lovgivningen gennemføres. Dermed gøres der op med lovgivningen, som har hersket siden 1800-tallet.

Tilbage i 2015 stemte et flertal af det nordirske parlament for at tillade homoægteskaber, men det store protestantiske parti DUP blokerede den nye lov med et særligt veto.

I går forsøgte dele af parlamentet at samle tropperne for at blokere legaliseringen, men partiet Sinn Féin, som er Nordirlands andetstørste parti, mødte ikke op.

Derfor var parlamentet ikke beslutningsdygtigt, og initiativet kunne derfor ikke blokeres.

Foran parlamentet var begge synspunkter i debatten mødt op, hvilket kan ses på billederne her:

  • En gruppe mod abort troppede i går op foran det nordirske parlament med sloganet "Abort - ikke i vores navn". (Foto: PAUL FAITH © Scanpix)
  • Den modsatte side var også repræsenteret foran det nordirske parlament. Med sig havde gruppen 14 bogstaver, der formede ordet "Decriminalised" - afkriminaliseret. (Foto: PAUL FAITH © Scanpix)
1 / 2

Irsk lovgivning har igangsat proces

Nordirland er historisk set et socialkonservativt land, og landet har sammen med nabolandet Irland haft Europas hårdeste lovgivning om abort.

Det har indtil nu kun været muligt at få en abort i Nordirland, hvis moderens liv var i fare. Det vil sige, at abort heller ikke var tilladt, selv om der var tale om en voldtægt.

I maj 2015 lød der et rungede ja fra befolkningen til homoægteskaber i Irland, og tre år senere stod den hårde abortlovgivning for fald.

Efter afstemningerne i Irland begyndte Nordirland at røre på sig. I dag vil den nordirske befolkning så opleve en historisk ændring.

Delte meninger

Dagen i går blev fejret i dele af befolkningen.

- Ved midnat vil et 158-årigt forbud mod abort endelig blive afskaffet, og denne form for behandling vil blive afkriminaliseret, skriver en tilhænger af abort på twitter.

Men ikke alle råbte hurra, efter parlamentet måtte opgive at samles.

- Det er en dårlig lov implementeret gennem en dårlig proces, der har dårlige konsekvenser for både kvinder og ufødte børn, siger Dawn McAvoy fra anti-abortgruppen Both Lives Matter.