Historisk afgørelse i 'Bloody Sunday'-sag: Britisk soldat anklaget for mord

Hændelsen bliver af mange betragtet som den værste overhovedet i historien om urolighederne i Nordirland.

Januar 1972 blev 13 katolske demonstranter skudt og dræbt af britisk militær. (Foto: THOMPSON © Scanpix)

En tidligere britisk soldat er anklaget for drab på katolske demonstranter tilbage i 1972 - også kaldet 'Bloody Sunday'. Han skal igennem en længere straffesag.

Det har Nordirlands offentlige anklager i dag besluttet, og det er en historisk afgørelse, siger DR's korrespondent i Storbritannien Kim Bildsøe Lassen.

- Pårørende til døde demonstranter under Bloody Sunday har længe kæmpet for, at soldaterne, der skød, skulle stilles for retten. Og det britiske militær har kæmpet for det modsatte. Det her er en afslutning på noget, der har været meget længe undervejs, siger han.

  • Flere pårørende til Bloody Sunday-ofrene gik i dag på gaden med billeder af deres afdøde familiemedlemmer. (Foto: PAUL FAITH © Scanpix)
  • Pårørende til afdøde demonstranter var i dag mødte op til pressekonference, hvor det blev meddelt, at en tidligere britisk soldat vil blive anklaget for mord. (Foto: PAUL FAITH © Scanpix)
  • Kate Nash' bror var en af de 13, der blev slået ihjel af britisk militær under Bloody Sunday. Her holder hun et billede af sin far, Alexander, der blev hårdt såret på dagen. (Foto: PAUL FAITH © Scanpix)
1 / 3

Episoden fandt sted en søndag i 1972, hvor 14 civile mistede livet, da britiske soldater skød dem og sårede omkring 28 under en borgerdemonstration i den katolske del af Derry i Nordirland.

Beslutningen om at anklage den britiske soldat kommer efter afslutningen på en efterforskning af Bloody Sunday-dødsfaldene, der blev igangsat af Nordirlands politi i 2012.

16 andre britiske soldater har været undersøgt, men man har ikke fundet beviser nok til at anklage dem.

Satte gang i lang konflikt

Bloody Sunday var kulminationen på en længere konflikt mellem Nordirland og Storbritannien, der blandt andet stod i uenigheder mellem protestanter og det katolske mindretal i Nordirland.

Katolske demonstranter var på dagen for Bloody Sunday gået på gaden blandt andet i protest mod det, de så som protestanternes diskrimination af dem.

Under demonstrationerne blev de beskudt af britiske soldater, der var blevet indsat i Nordirland godt tre år forinden af regeringen i London.

Soldaterne skulle opretholde lov og orden i Nordirland, efter katolikkerne var begyndt at protestere regelmæssigt.

Soldaterne har siden hævdet, at de blev beskudt af demonstranterne, og derfor skød tilbage.

Demonstranterne påstår derimod, at de ikke bar våben, og det bekræfter en rapport fra 2010.

Bloody Sunday spillede en afgørende rolle i konflikten mellem Storbritannien og den katolske befolkning i Nordirland, der ønskede at slå landet sammen med Irland.

Det var efter Bloody Sunday, at den katolske undergrundshær IRA erklærede, at den ville dræbe alle britiske soldater i Nordirland, og volden tog til i styrke.

Facebook
Twitter