Historisk aftale i hus: Nu skal der være færre farlige drivhusgasser

150 lande er kommet til enighed om en ny stor klimaaftale, der svarer til, at man stopper hele verdens CO2-udledning fra fossile brændstoffer i mere end to år.

Det var her, at aftalen blev indgået mellem de omkring 150 lande. (Foto: CYRIL NDEGEYA © Scanpix)

En historisk klimaaftale er kommet i hus efter timelange natlige forhandlinger i Kigali i Rwanda.

Aftalen, som 150 lande har skrevet under på, skal kraftigt reducere brugen af de såkaldte HFC-drivhusgasser, der får en stor del af skylden for den globale opvarmning.

Det bekræfter Rwandas minister for naturressourcer Vincent Biruta i følge BBC og nyhedsbureauerne Reuters og AP.

- Aftalen og beslutningerne er vedtaget, siger ministeren.

Klimaaftalen er delt op i tre niveauer, så I-landene, inklusive store dele af Europa og verdens andenstørste forurener USA, har skrevet under på at nedskære deres forbrug af HFC'er med 10 procent inden udgangen af 2019 stigende til en reduktion på 85 procent i 2036, mens en gruppe udviklingslande, herunder Kina og flere latinamerikanske lande, må fastholde deres niveau af HFC'er indtil 2024, inden man så skal begynde en egentlig nedtrapning.

Betyder alverden for klodens temperatur

Indien, Iran, Irak, Pakistan og Golf-landene får en senere deadline, der hedder 2028, inden en nedtrapning begyndes.

- Vi blev nødt til at indgå flere kompromisser, men 85 procent af udviklingslandene har forpligtet sig til denne plan. Og det er en stor præstation, siger Clare Perry, der er Storbritanniens klima-kampagneleder.

Miljøforkæmpere havde håbet, at man kunne indgå en aftale, som kunne være med til at reducere den globale opvarmning med 0,5 grader. Med det faktiske aftale kommer man 90 procent af vejen, og der vil blive tale om det største temperaturfald, der kan opnås, i bare én aftale, lyder vurderingen.

- Den nye aftale svarer til, at man stopper hele verdens CO2-udledning fra fossile brændstoffer i mere end to år, siger David Doniger, der er klimadirektør hos Natural Resources Defense Council.

 • Hvad er HFC?

 • HFC er en forkortelse for hydrofluorcarboner.

 • HFC-drivhusgasser er ikke-naturlige såkaldte fluorerede drivhusgasser.

 • Det er ifølge EU-Kommissionens hjemmeside udviklet af industrien til industrielle formål og benyttes i køleanlæg og køleskabe og aircondition, fordi det er markant mere effektivt end CO2.

 • HFC-gasser blev introduceret i 1990'erne for at erstatte de såkaldte CFC-gasser, der er med til at lave hul i klodens ozonlag

 • Det tager tusinder år at blive nedbrudt i jordens atmosfære.

 • I nogle tilfælde er de 10.000 gange så kraftige som CO2, og dermed bidrager de til at opvarme Jorden, som i forvejen har det varmt.

 • Både forskere og ngo'er peger på udfasningen af HFC-gasser som et vigtigt middel til at begrænse den globale opvarmning.

 • Forskere anslår ifølge nyhedsbureauet Reuters, at alene disse gasser kan være med til at få gennemsnitstemperaturen til at stige med 0,1 grad frem mod 2050 og 0,5 grader frem til 2100.

 • Det vil dermed udgøre en fjerdedel af den maksimale temperaturstigning på to grader, som verdensledere sidste år blev enige om med klimaaftalen i Paris.

 • Danmark har allerede et delvist forbud mod HFC-gasser i køleanlæg.

 • Kilder: EU-Kommissionen og Ritzau

Facebook
Twitter