Historisk aftale mellem Nord- og Sydkorea

Roh Moo-hyun og Kim Jong-Il er blevet enige om en historisk samarbejdsaftale mellem Nord- og Sydkorea. Efter 54 år vil de to lande samarbejde og søge rigtig fred.

Kim Jong-Il fra Nordkorea og Roh Moo-Hyun fra Sydkorea hilser på hinaden efter et gennembrud i fredsaftalen mellem de to lande. De har underskrevet et dokument med otte punkter for at sikre freden. (Foto: str © Scanpix)

Sydkoreas præsident Roh Moo-hyun og Nordkoreas leder Kim Jong-Il har underskrevet en historisk fælles erklæring efter topmødet mellem de to lande.

Sluterklæringen er en forsoningsaftale, som skal bane vej for en egentlig fredsaftale mellem de to lande 54 år efter Koreakrigen blev stillet i bero med en våbenhvile.

Nord- og Sydkorea lover samtidigt hinanden at øge det økonomiske samarbejde og indføre fast trafik for godstog over den stærkt befæstede grænse mellem de to lande.

Hjælp fra USA og Kina

Målet er "endegyldigt at omdanne relationerne mellem nord og syd til nogle, der er præget af gensidig respekt og tillid uanset de forskellige ideologier og styreformer", lyder det i erklæringen.

Selvom de to lande er enige om målet - endelig fred - er de to lande klar over, at de ikke kan nå dertil alene. Derfor inviterer de USA og Kina til at bistå dem i arbejdet med at opnå den endelige fredsaftale, rapportere DR's Asien-korrespondent Jan Larsen.

Fejret med champagne

De to koreanske ledere underskrev erklæringen ved en ceremoni i den nordkoreanske hovedstad Pyongyang, som Roh Moo-hyun besøger i forbindelse med det blot andet topmøde mellem de to Korea'er nogensinde.

Nordkoreas kommunistiske diktator Kim, som altid iført en kakifarvet overall, og Sydkoreas kapitalistiske præsident Roh skålede smilende i champagne, da de underskrev aftalen.

Efter ceremonien er Kim Jong-Il vært for en afskedsfrokost, inden Roh og den sydkoreanske delegation atter vender tilbage til den sydkoreanske hovedstad Seoul. Ligesom på vejen til topmødet, er det meningen, at Roh skal gå over grænsen mellem de to lande.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk