Historisk bilstrejke i USA: De ansatte kræver 46 procent mere i løn

Joe Biden har meldt klart ud, at han står på arbejdernes side i konflikten.

Det er fagforeningen United Auto Workers (UAW), der organiserer strejken mod Ford, Stellantis and General Motors, som har stået på siden fredag. (Foto: © Paul Sancya, Associated Press)

Flere tusinde arbejdere på de amerikanske bilfabrikker har på tredje døgn smidt skruemaskinen og svejseapparatet og er gået i strejke i stedet.

Fredag indstillede de arbejdet hos bilfabrikanterne General Motors, Ford og Stellantis.

Arbejderne er utilfredse med, at deres krav om lønforhøjelser, bedre pensionsordninger og større jobsikkerhed ikke er blevet mødt.

Samlet set strejker 13.000 ansatte, der er organiseret i den amerikanske fagforening United Auto Workers (UAW), i staterne Missouri, Michigan og Ohio.

Og det er historisk, da det er første gang, at de tre bilgiganter rammes af en strejke på samme tid.

Fagforeningens leder, Shawn Fain, holdt fredag tale i byen Detroit i den amerikanske stat Michigan i forbindelse med strejken. (Foto: © REBECCA COOK, Ritzau Scanpix)

Krav om enorm lønforhøjelse

Fagforeningen kræver først og fremmest en øjeblikkelig lønforhøjelse til de ansatte på 20 procent, hvorefter lønnen skal forhøjes med yderligere fem procent hvert år de næste fire år.

Det svarer til en samlet lønforhøjelse på 46 procent over fire år.

UAW kræver desuden mere fordelagtige pensionsordninger, færre overarbejdstimer, samt at lønnen fremover reguleres efter inflationen.

Fagforeningens leder Shawn Fain kalder kravene for ”ambitiøse” men retfærdige med tanke på de store overskud, som bilfabrikkerne har genereret de seneste år.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, har meldt klart ud om sit syn på arbejdskonflikten mellem bilfabrikanterne og deres ansatte. (Foto: © Susan Walsh, Associated Press)

Opbakning fra Biden

USA’s præsident, Joe Biden, har meldt ud, at han står på de strejkendes side i konflikten.

Det fortæller DR’s korrespondent i USA, Philip Khokhar.

- Biden har i mange år gjort det klart, at han er fagforeningernes mand og nu fagforeningernes præsident. Han mener, at det er fagforeningerne, der har bygget USA, siger han.

UAW har tidligere støttet Joe Biden frem mod det amerikanske præsidentvalg i 2024, men fagforeningen har siden trukket støtten til præsidenten.

- Det var et hårdt slag for Biden. Derfor er det også meget vigtigt for ham at vise de ansatte på bilfabrikkerne og resten af den amerikanske befolkning, hvor han står i denne konflikt. siger Philip Khokhar.

Og at strejken foregår i staterne Michigan og Ohio, gør det ekstra vigtigt for Biden at stå stærkt i debatten om de ansattes løn- og arbejdsvilkår.

- De to stater kan meget vel gå hen og afgøre præsidentvalget næste år, vurderer Philip Khokhar.

De strejkende har momentum

CNN skriver, at Ford og General Motors vil gå med til en øjeblikkelig lønforhøjelse på 20 procent, men at de ikke er med på de kontinuerlige lønstigninger over de næste fire år, som UAW kræver.

Ifølge Philip Khokhar er det under alle omstændigheder svært at spå om, hvor konflikten ender lige nu, men den amerikanske befolkning har valgt side, vurderer han.

- De strejkende har et vist momentum lige nu. De har en stor del af amerikanerne med sig.

Folk synes, at bilindustriens store overskud de senere år er havnet i for få lommer, forklarer Philip Khokhar.

- Der er en følelse af, at toplederne i bilindustrien har givet sig selv enorme lønforhøjelser de senere år, efter industrien er begyndt at tjene penge igen.

- Men det er ikke fremgang, der kan mærkes ”på gulvet” på fabrikkerne, siger han.