Historisk dag i Sverige: Riksdag stemmer nej til konservativ regering

Den politiske krise siden valget i september fortsætter i Sverige.

Centerpartiet, med leder Annie Lööf i spidsen, stemte imod den borgerlige regering. (Foto: 10050 Pontus Lundahl/TT © Scanpix)

Moderaternes partileder Ulf Kristersson bliver ikke Sveriges næste statsminister - i hvert fald i denne omgang.

Et flertal af medlemmerne af det svenske folketing, Riksdagen, har netop stemt nej til hans regering, bestående af Moderaterne og det lille konservative parti Kristdemokraterne.

Det er første gang i historien, at Riksdagen stemmer nej til en statsministerkandidat udpeget af parlamentets formand. Dermed fortsætter Sverige uden en ny regering siden valget for 66 dage siden.

Splittelse i Alliancen

Den røde blok bestående af Socialdemokraterne, Miljøpartiet, Ventrepartiet stemte alle imod regeringen. Det samme gjorde de liberale partier Centerpartiet og Liberalerne, der ellers er en del af den borgerlige politiske Alliance sammen med Moderaterne og Kristdemokraterne, som de netop har stemt imod.

En svensk regering må, ligesom i Danmark, ikke have et flertal imod sig. Der er 349 medlemmer af Riksdagen, hvilket betyder at den skal sikre sig opbakning fra minimum 175 medlemmer.

Centerpartiets leder, Annie Lööf, havde allerede på forhånd meddelt, at partiets 31 medlemmer ville stemme imod deres alliancepartner af frygt for, at det højreorienterede og indvandringskritiske parti Sverigedemokraterne skulle få for meget indflydelse.

- Sverigedemokraterne står langt fra Alliancens fælles politik og det åbne, inkluderende og tolerante samfund, vi arbejder for, sagde Annie Lööf fra Riksdagens talerstol inden afstemningen.

Sverigedemokraterne stemte for Ulf Kristerssons regering og ville i praksis fungere som støtteparti for den nye, borgerlige regering.

- Vi ser et nyt politisk landskab vokse frem i Sverige, ligesom i resten af Vesten, lød det fra partileder Jimmie Åkesson i Riksdagen.

Sammen fik Moderaterne, Kristdemokraterne og Sverigedemokraterne 44,1 procent af stemmerne, hvilket svarer til 154 mandater.

Alle 349 medlemmer af Riksdagen var til stede under afstemningen, og alle stemte enten ja eller nej.

- Det viser, hvor vigtig processen er, siger Riksdagens formand Andreas Norlén efter afstemningen.

Socialdemokraternes leder, Stefan Löfven, har været fungerende statsminister siden valget 9. september.

Facebook
Twitter