Historisk håndtryk: Kim Jong-uns søster giver hånd til Sydkoreas præsident

Det er bemærkelsesværdigt, at et medlem af Kim-familien overhovedet er i Sydkorea i en tid, hvor forholdet mellem landene er iskoldt, mener asienkorrespondent.

Sydkoreas præsident Moon Jae-in giver hånd til den nordkoreanske leder Kim Jong-uns lillesøster, Kim Yo-jong. (Foto: Yonhap © Scanpix)

Der bliver udvekslet mange håndtryk på VIP-rækkerne i løbet af en OL-åbningsceremoni. Men ingen har fået så meget opmærksomhed som det, der fandt sted mellem den sydkoreanske præsident, Moon Jae-in og Kim Yo-jong, der er lillesøster til Nordkoreas leder, Kim Jong-un.

- Det er en indikation på, at de to lande prøver på at finde ud af, om de kan blive en lille smule venligere over for hinanden, så det er usædvanligt, siger DR’s asienkorrespondent Philip Khokhar.

Kim Yo-jong ankom til Sydkorea i morges med et supermoderne privatfly. Og alene det faktum, at hun er taget afsted til de Olympiske Lege, er bemærkelsesværdigt.

- At et nuværende medlem af Kim-familien er i Sydkorea på et tidspunkt, hvor krisen mellem Nordkorea og de øvrige nabolande har været ekstremt tilspidset det seneste år, tror jeg ikke, at nogen havde forestillet sig for blot et par uger siden.

Nær betroet af Kim Jong-un

De to blev præsenteret for hinanden af præsidenten for den Internationale Olympiske Komité, Thomas Bach, i en boks for landenes repræsentanter på stadion.

Søsteren, som anslås til at være cirka 30 år gammel, er en af Kim Jong-uns tættest betroede i det nordkoreanske regeringsparti.

- Hun er formentlig den person, som Kim Jong-un stoler mest på og lytter mest til.

- Hun styrer hans propagandaapparat, og af og til betragtes hun også som en mulig aftager, hvis der skulle ske noget med Kim Jong-un, som ikke altid ser ud til at være i den sundeste stand.

Kan betyde opblødning

Kim Yo-jong er det første medlem af Kim-dynastiet, der besøger Sydkorea, hvis man ser bort fra hendes bedstefar, Kim Il-sung, som besøgte tropper i de besatte zoner i Sydkorea i årene 1950-1953.

Kim Jong-un har ikke selv forladt Nordkorea siden han overtog præsidentembedet efter sin far i 2011.

At Nordkorea overhovedet stiller med atleter og en delegation har krævet nogle undtagelser i de sanktioner, som er pålagt Nordkorea, og bag den nordkoreanske imødekommenhed kan ligge forhåbninger om lempelser.

- De fleste peger på at de sanktioner, som er blevet skærpet de seneste par år, gør ondt på nordkoreanerne, og at de godt kunne tænke sig, at der blev blødt lidt op på nogle af de sanktioner, vurderer Philip Khokhar.

- Det er en charmeoffensiv over for sydkoreanerne, men der er ikke noget, der tyder på, at nordkoreanerne har tænkt sig at give nogle reelle politiske indrømmelser.

Amerikansk håndtryk udeblev

Mens forholdet mellem Nord- og Sydkorea i det mindste på overfladen ser ud til at mildnes, så forbliver relationen mellem Nordkorea og USA iskold.

Til stede ved ceremonien var også den amerikanske vicepræsident Mike Pence. Selvom han sad få meter fra den nordkoreanske delegation, undgik han at hilse på de nordkoreanske repræsentanter.

Den amerikanske vicepræsident Mike Pence (i midten), leder af det nordkoreanske parlament Kim Yong Nam (tv.) og Kim Yo Jong (th.), som er lillesøster til Nordkoreas leder Kim Jong-un. (Foto: Yonhap © Scanpix)

Og det er helt bevist, fortæller Philip Khokhar.

- Mike Pence deltager, og han smiler, men han har ikke hilst på nordkoreanerne, og han deltog heller ikke i den frokost, hvor lillesøsteren og præsidenten for Nordkoreas parlament deltog.

De seneste par dage har været en svær balancegang for amerikanerne, som ikke vil fremstå sure – men som heller ikke giver meget for den nordkoreanske charmeoffensiv.

- De synes, at det er en gratis omgang, at nordkoreanerne er på besøg, når de ikke giver nogle reelle politiske indrømmelser.

Facebook
Twitter