Historisk høring bød på hidtil usete videoer fra stormen på Kongressen: 'Jeg gled i andre menneskers blod'

Nattens kongreshøring bød på tårer, dramatiske optagelser og alvorlige anklager mod Donald Trump.

Stormløbet mod Kongressen den 6. januar 2021 kostede fem mennesker livet og gav andre traumer for livet. (Foto: Shannon Stapleton © Ritzau Scanpix)

Præcisering: I en tidligere udgave at artiklen fremgik det, at kongresbetjenten Brian Sicknick blev dræbt i forbindelse med stormen mod kongressen. Dette er nu omformuleret til, at han mistede livet i forbindelse med stormen på kongressen.

I nat fandt en dramatisk og historisk høring sted i Kongressen i Washington D.C.

Her fremlagde en særlig kongreskomité konklusionen på et års undersøgelser af stormen på Kongressen den 6. januar 2021.

Og den bød på både tårer og alvorlige beskyldninger mod den tidligere amerikanske præsident Donald Trump – og blev vist i bedste sendetid i amerikansk fjernsyn.

Folk samledes i blandt andet Washington D.C. for at følge høringen live. (Foto: TASOS KATOPODIS © Ritzau Scanpix)

Og der gik ikke længe, før komitéens konklusion stod klar: Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump var centrum for en sammensværgelse, der havde til formål at omstyrte demokratiet i USA, så han kunne fortsætte ved magten, selv om han havde tabt valget.

Seancen bød også på hidtil uset optagelser og stærke følelser.

Få overblikket her:

Rekonstruktion med hidtil usete optagelser

Nattens høring bød blandt andet på en rekonstruktion af de skæbnesvangre begivenheder den 6. januar 2021, som blandt andet indeholdt hidtil usete klip.

- Det er ikke nemt at se på, slog kongresmedlemmet Bennie Thompson fast, inden man afspillede en rekonstruktion af begivenhederne.

Nedenfor kan man se et udsnit af videoen. Vi skal advare om voldsomme billeder:

Billederne af rå politisk vold i hjertet af demokratiet i USA er stadig rystende, siger DR's USA-korrespondent Steffen Kretz. Han mener dog, at de mindst dramatiske videoer var de mest interessante ved høringen i nat.

Enker og overlevende sad i salen

De afspillede videoer ved gårsdagens høring gjorde særligt indtryk på Serena Liebengood, Sandra Garza og Harry Dunn.

Serena Liebengoods mand, Howie, var nemlig på arbejde som kongresbetjent på dagen og begik efterfølgende selvmord.

Sandra Garzas mand, Brian Sicknick, mistede livet i forbindelse med stormen på Kongressen. Og Harry Dunn var blandt kongresbetjentene, der kæmpede for at forsvare bygningen, og har tidligere beskrevet den racisme og vold, han oplevede den 6. januar.

Vidne: "Jeg gled i andre menneskers blod"

Ved nattens høring afgav to vidner forklaring i salen under ed. Herunder kongresbetjenten Caroline Edwards, som satte ord på, hvordan det var at stå midt i kaosset på de bonede gulve i Kongressen den 6. januar 2021.

Og det var blodigt, fortalte Edwards, der fik hjernerystelse, mens hun forsøgte at holde den rasende menneskemængde væk.

- Det, jeg så, var en krigszone.

- Nogle af mine venners ansigter var dækket af blod. Jeg gled i andre menneskers blod, fortalte hun blandt andet.

Republikaner: Trump vidste godt, at han havde tabt

Komiteen - der er nedsat af den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi - består kun af to republikanere.

Herunder Liz Cheney, som har lagt sig ud med store dele af sit parti ved at være ganske direkte i sin kritik af Donald Trump.

Hun tog heller ikke fløjlshandskerne på ved høringen, hvor hun sagde, at den tidligere præsident og hans hold var ganske klar over, at han havde tabt valget i november 2020 på fair vis.

Hun sagde tilmed, at præsident Trump - efter at have hørt, at oprørerne ved Kongressen råbte, at vicepræsident Mike Pence skulle hænges - svarede: "måske har vores tilhængere fat i noget".

Samtidig langede hun ud efter sine partifæller, der fortsætter med at forsvare ekspræsidenten.

- Der vil komme en dag, hvor Donald Trump er væk, men jeres vanære vil bestå, lød det fra republikaneren fra Wyoming.

'Jeg sagde til præsidenten, at det var noget fis'

Under nattens høring afspillede komiteen også adskillige videoklip fra afhøringer med personer fra Donald Trumps inderkreds, som leverede belastende udsagn mod Trump.

Det gælder blandt andet den daværende justitsminister, William Barr, som efter Trumps valgnederlag i november 2020 blev sat til at undersøge præsidentens påstande om svindel.

Men der var ikke noget at komme efter, og det sagde han klart og tydeligt til præsidenten, sagde han i sin vidneforklaring, der blev afspillet i nat.

- Jeg sagde til præsidenten, at det var noget fis at udbrede den fortælling. Det ønskede jeg ikke at være en del af.

Også ekspræsidentens datter og tidligere rådgiver, Ivanka Trump, slog fast, at hun var på justitsministerens side i den sag.

6. januar-høringerne

  • En demokratisk-ledet komité i Kongressen i er blevet sat til at undersøge stormløbet mod Kongressen den 6. januar 2021, der kostede fem mennesker livet.

  • I løbet af 11 måneder har komitéen stævnet næsten 100 personer, foretaget flere end 1.000 interview og gennemgået 100.000 af dokumenter samt timers videooptagelser.

  • Komiteen vil nu præsentere sine konklusioner fra efterforskningen over en række af seks offentlige høringer.

  • Den første høring fandt sted natten til fredag dansk tid.

  • Komiteen søger at give en fyldestgørende beretning af optøjerne 6. januar.

  • Komiteen består af syv demokrater og to republikanere, der alle er udpeget af formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi.

  • Komiteen kan ikke rejse juridisk tiltale, men den kan komme med anbefalinger og bevismateriale til justitsministeriet, der er i gang med dets egen efterforskning.

  • Kilder: BBC og The Guardian