Historisk kursændring i Guatemala

Centrum-venstrekandidaten, Alvaro Colom er vinder af valget i Guatemala. Det er et brud med 53 års militærdiktatur, borgerkrig og højre-dominans.

Centrum-ventrekandidaten Alvaro Colom ser ud til at blive Guatemalas næste præsident. (Foto: © Jose Cabezas, Scanpix)

Søndagens præsidentvalg i Guatemala blev klart vundet af centrum-venstrekandidaten, Alvaro Colom.

Klar sejr

Med 99 procent af stemmerne talt op var Coloms føring over den højreorienterede, pensionerede general Otto Pérez Molina oppe på 5,7 procentpoint.

Guatemala har været plaget af voldelige narkotikakarteller og gadebander siden borgerkrigen sluttede i 1996. Guatemala har en af verdens højeste mordrater, og er et af de mest ulige samfund på den vestlige halvkugle. Næsten to tredjedele af befolkningen er indiansk, men er trods flertallet udsat for vidtgående social, kulturel og økonomisk diskrimination.

Colom gik til valg på at bekæmpe fattigdom og korruption, mens Pérez Molina tilbød nødlove og indsættelse af hæren mod kriminalitet og vold.

Mange guatemalanere har muligvis været nervøse for, at general Perez Molina ville genskabe det militærstyre, som i sin tid systematisk brød menneskerettighederne i Guatemala.

Samler tråden op

Coloms parti, UNE, erklærer sig socialdemokratisk, men refererer i sit ideologiske grundlag også til den demokratiske revolution i Guatemala i 1944. Den demokratiske proces i landet blev stoppet af det USA-organiserede militærkup i 1954.

Coloms valgsejr er første gang siden det blodige kup for 53 år siden, at den politiske magt glider ud af hænderne på den militære og økonomiske elite.