Historisk nederlag: Den britiske regering har handlet 'i foragt for' parlamentet

Et flertal i det britiske parlament mener, at regeringen har handlet i foragt mod dem.

Den britiske premierminister, Theresa May, går nogle hårde dage i møde. Tirsdag i næste uge skal parlamentet stemme om den skilsmisseaftale, hun har forhandlet på plads med EU. (Foto: HENRY NICHOLLS © Scanpix)

Storbritanniens regering har med premierminister Theresa May i spidsen handlet "i foragt for" det britiske parlament ved ikke at ville offentliggøre et juridisk memo om den skilsmisseaftale, som den har indgået med EU.

Det har et flertal i det britiske parlament netop vedtaget.

311 parlamentarikere stemte for, at regeringen havde handlet i foragt, mens 293 stemte imod.

De kræver nu, at dokumentet skal offentliggøres med det samme.

Andrea Leadsom, der er formand for Underhuset i Storbritannien, oplyser, at regeringen onsdag vil offentliggøre hele dokumentet.

Første gang i historien

Det var premierministerens øverst juridiske rådgiver, Geoffrey Cox, der selv er medlem af parlamentet, som trods en anmodning fra oppositionen afviste af offentliggøre hele det juridiske brexit-memo om brexit.

I stedet valgte han i går at udlevere et 45 sider langt resumé, og det skabte vrede blandt oppositionspolitikerne.

Geoffrey Cox har hidtil insisteret på, at han har handlet korrekt i sagen. Han mener ikke, at det havde været i "offentlighedens interesse", hvis han havde offentliggjort sit juridiske memo.

Ifølge nyhedsbureauet AP og BBC er det første gang i det britiske demokratis historie, at et flertal stemmer for, at en britisk regering har handlet i foragt for parlamentet.

Afstemningen fandt sted inden, at de britiske parlamentarikere her til aften indleder en maratondebat om den skilsmisseaftale, som de skal stemme om på tirsdag i næste uge.