Historisk topmøde mellem Nord- og Sydkorea

Sydkoreas præsident har givet hånd til sin nordkoreanske kollega ved det blot andet topmøde mellem de to lande nogensinde. Formelt er landene stadig i krig.

Sydkoreas præsident Roh Moo-hyun og Nordkoreas leder Kim Jong-Il ser på militærparade efter deres første hånftryk. (Foto: Jo Yong-Hak © Scanpix)

To ærkefjender har rakt hinanden hånden:

I nat, dansk tid, krydsede Sydkoreas præsident grænsen til Nordkorea til fods. Herefter kørte han i bil til hovedstadet Pyongyang hvor han tidligt i morges officielt hilste på sin nordkoreanske kollega.

De to ledere - Roh Moo-hyun fra Syd og Kim Jong-Il fra Nord - har dermed taget hul på et tre dage langt topmøde.

March og papirblomster

I Nordkoreas hovedstad, Pyongyang, havde tusinder af nordkoreanere taget opstilling for at byde den sydkoreanske præsident velkommen med lyserøde papirblomster og jubelråb.

En militær æresgarde marcherede til ære for de to lederes første møde i den nordkoreanske hovedstad.

- Vores smertefulde historie har mindet os om vigtigheden af fred, sagde Roh ved sin ankomst.

- Nu er tiden inde til, at Syd og Nord tager hinanden i hånden for at indlede en ny fredshistorie, fortsatte han.

Økonomisk samarbejde

Nu skal de to præsidenter blandt andet drøfte det økonomiske samarbejde mellem de to Korea'er.

Det er kun det andet topmøde, der holdes mellem præsidenterne i Nord- og Sydkorea. Ved det første topmøde, der fandt sted i 2000, rejste Rohs forgænger med fly til Pyongyang.

Teknisk set er de to lande stadig i krig efter Koreakrigen, der endte med en våbenhvile i 1953.

Topmødet finder sted samtidig med, at forhandlingerne om Nordkoreas omstridte atomprogram er på vej ind i en ny fase i sekspartsforhandlingerne. En foreløbig aftale, der vil bringe forhandlingerne ind i en ny runde, kaldtes af USA for "sammenhængende og detaljeret".

Vil udviske grænse

Inden ankomsten til Pyongyang var Roh som den første sydkoreansk leder gået til fods over grænseovergangen, der er symbolet på splittelsen mellem Nord- og Sydkorea.

Roh og præsidentfruen, Kwon Yang-sook, trådte over den gule stribe, der markerer grænsen og blev mødt af nordkoreanske embedsmænd og kvinder i traditionelle koreanske dragter.

- Jeg håber, at efter jeg har krydset, vil flere følge efter, sagde Roh, umiddelbart inden han tog de få skridt hen over grænsen.

- Denne linje vil gradvist blive udvisket, og muren vil falde.

Facebook
Twitter