Historisk topmøde mellem Nord- og Sydkorea på plads

I slutningen af april mødes de to landes ledere på et topmøde for kun tredje gang siden Korea-krigen.

Sydkoreas minister for genforening, Cho Myoung-gyon, og hans nordkoreanske kollega, Ri Son Gwon, inden dagens møde i grænsebyen Panmunjom. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Den seneste tid har højtstående embedsmænd fra Nord- og Sydkorea mødtes for at diskutere et kommende topmøde mellem de to lande, og nu er de første formaliteter på plads.

Den 27. april skal de to landes ledere, Kim Jong-un og Moon Jae-in, mødes på grænsen mellem de to lande. Det oplyser nord- og sydkoreanske embedsmænd, skriver flere nyhedsbureauer.

Meldingen kommer, efter at Sydkoreas minister for genforening, Cho Myoung-gyon, og Nordkoreas formand for komitéen for inter-koreanske relationer, Ri Son Gwon, torsdag mødtes i grænsebyen Panmunjom for netop at diskutere topmødet.

Kim på hemmeligt Kina-besøg

Mødet mellem lederne af de to lande på den koreanske halvø er desuden forhandlet på plads få dage efter, at Nordkoreas Kim Jong-un var på sin første udlandsrejse, siden han blev leder af det lukkede land i 2011.

Fra søndag til onsdag var Kim Jong-un på besøg i Kina efter at have modtaget en invitation fra den kinesiske præsident, Xi Jinping. Mødet mellem de to blev først bekræftet fra officielt hold, da den nordkoreanske diktator igen var ude af landet.

De to ledere talte blandt andet om, hvordan der kan opnås og opretholdes fred og stabilitet på den koreanske halvø, fortalte Kim Jong-un efterfølgende til Kinas statslige nyhedsbureau, Xinhua.

Kun to gange tidligere

Den samtale kan den nordkoreanske leder altså nu se frem til at fortsætte med sin nærmeste nabo, når han i slutningen af april mødes med Sydkoreas præsident Moon Jae-in.

Det bliver kun tredje gang siden Korea-krigen begyndte i 1950, at ledere af Nord- og Sydkorea mødes. De to foregående møder var i 2000 og 2007.

Inden da mødes højtstående embedsmænd fra de to nabolande igen den 4. april for at diskutere topmødets forløb, herunder protokol, mediedækning samt sikkerhedsmæssige spørgsmål, skriver nyhedsbureauet AP.

Skal også mødes med Trump

Og Kim Jong-un skal ikke kun gøre plads til Sydkoreas præsident i sin kalender. I en diplomatisk kovending tidligere på måneden bekræftede USA’s præsident, Donald Trump, at han har accepteret en invitation om at mødes med den nordkoreanske leder.

Efter planen skal de to senest mødes ved udgangen af maj.

- Der er nu en god chance for, at Kim Jong-un vil gøre, hvad der er rigtigt for sit folk og for menneskeheden. Jeg ser frem til vores møde!, tweetede Donald Trump onsdag.