Historisk vending på vej i Sudan? Politichef beordrer betjente til at frede demonstranter

Tusinder har slået lejr foran militærhovedkvarteret, hvor de kræver præsident Omar al-Bashirs afgang.

Demonstranter foran militærhovedkvarteret i Khartoum hylder mandskabet på en pansret vogn, efter at soldater er skredet ind og har beskyttet dem mod sikkerhedsstyrkerne. (Foto: - © Scanpix)

Efter måneder med mindre uroligheder og protester i Sudan har demonstranterne fået ny vind i sejlene, efter at de har fået politiets indirekte opbakning.

I en opsigtsvækkende udmelding har politiet fastslået, at det ikke vil gribe ind over for demonstranter. Der er blandt andet tale om demonstranter, der i flere dage har slået fast lejr foran militærhovedkvarteret i hovedstaden Khartoum knap en kilometer fra præsidentpaladset.

Demonstrationerne havde udgangspunkt i frustration over stigende leveomkostninger, men med tiden er kravet blevet præsident Omar al-Bashirs afgang.

Demonstranter foran militærhovedkvarteret i Sudans hovedstad Khartoum. (Foto: - © Scanpix)

En polititalsmand siger i en pressemeddelelse, at "alle styrker er blevet beordret" til "ikke at gribe ind over for borgerne og fredelige demonstrationer".

- Vi beder gud om at bevare sikkerheden og roen i vores land (...) og at samle det sudanesiske folk (...) om en aftale, som vil støtte end fredelig magtoverdragelse, lyder det fra politiet, ifølge BBC.

Soldater beskytter demonstranter

Politiet er ikke de eneste dele af det stærkt repressive styres magtstrukturer, som lader til at være i gang med at vende landets præsident gennem 30 år ryggen.

Således har soldater aktivt grebet ind for at beskytte demonstranterne, når præsidentens magtfulde sikkerhedstjeneste har angrebet forsamlinger.

Mandag sagde landets indenrigsminister, at syv demonstranter var blevet dræbt, imens 15 var blevet såret, da sikkerhedstjenesten brugte tåregas og affyrede skarpe skud.

Også 42 agenter fra sikkerhedstjenesten skal være såret.

Demonstranter hilser på marcherende soldater uden for militærhovedkvarteret i Khartoum. (Foto: SOCIAL MEDIA © Scanpix)

I går forlød det, at sudanesiske soldater skød mod medlemmer af sikkerhedstjenesten, da de ville gribe ind, og gav demonstranterne beskyttelse bag militærhovedkvarterets mure.

- Det er meningsløst, at Omar al-Bashir fortsætter med at bruge sine bøller til at få os væk fra gaderne, for vi går ingen vegne, siger demonstranten Ahmed Mahmoud til BBC.

Ifølge BBC er det dog indtil videre mest de menige soldater, som har taget demonstranternes parti.

Højere oppe i magthierarkiet er man stadig loyale over for al-Bashir, ifølge BBC.

Ifølge protestledere forsøger de at komme i dialog med hærledelsen for at få den til at standse opbakningen til præsidenten og støtte en fredelig magtoverdragelsesproces.

"Det er ekstremt modigt og ekstremt risikabelt"

Ifølge Nils Carstensen, som er seniorrådgiver i Folkekirkens Nødhjælp og har skrevet om og beskæftiget sig med Sudan i over 30 år, er opstanden mod præsidenten nu i sit "endgame" - slutspillet.

Ved at slå sig ned foran militærhovedkvarteret har demonstranterne lagt deres liv i hænderne på landets væbnede styrker, og dermed effektivt stillet dem et ultimatum.

- De stiller hæren i et direkte dilemma - er I med os eller imod os, forklarer han.

Vil de, som de sidst gjorde i 1985, da militæret bakkede op om et kup og en demokratisk overgang, gøre fælles sag med protestledernes krav om regeringens afgang?

Eller vil de øverstbefalende, som er udpeget af al-Bashir, i stedet slå hårdt ned og forsøge at lukke opstanden ned?

- Demonstranterne opfordrer direkte hæren til at gå ind og være den stabiliserende kraft, som kan være med til at fjerne al-Bashir og kliken omkring ham, men samtidig undgå at Sudan kollapser og måske splittes i masser af fraktioner, siger Nils Carstensen.

Derfor er det helt afgørende i de kommende timer og dage, hvem der får overtaget i hæren - yngre officerer, som tager parti for demonstranterne, eller Bashir-loyalister i toppen.

- Det er ekstremt modigt og ekstremt risikabelt. Enten lykkes det for dem, eller også får Bashir-loyalisterne i hæren overtaget, og så kan det meget hurtigt gå hen og blive meget blodigt, og så slår man det her oprør ned, siger han.

- Men lykkes det at provokere militæret på banen ved at sætte sig foran hovedkvarteret og bede om beskyttelse, er det meget svært at se anden udgang, end at al-Bashir er på vej ud. Ikke nødvendigvis i morgen, men på sigt, siger Nils Carstensen.

Eftersøgt krigsforbryder er præsident

  • Det sudanesiske styre er flere gange blevet kritiseret for hårdhændet behandling af demonstranter. Det har officielt kostet 38 livet.

  • Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch mener dog, at tallet er højere.

  • Omar al-Bashirs styre er ofte blevet omtalt som et diktatur og har været præget af brud på menneskerettigheder.

  • Selv er den sudanesiske leder eftersøgt for massedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden under Darfur-konflikten af Den Internationale Straffedomstol.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk