Historiske bygninger brændt i Bergen

Den norske rigsantikvar taler om en "national tragedie", efter at fire fredede, historiske bådhuse af træ brændte ned i Bergen-bydelen Sandviken søndag.

Skuteviksbodene i Bergen-bydelen Sandviken brændte ned natten til søndag. (Foto: Tore Sevheim/NRK © NRK)

Den norske rigsantikvar kalder det en national tragedie, at fire fredede, historiske træhuse søndag blev lagt i aske af en storbrand på havnen i Bergen.

Næsten halvdelen af et af Norges vigtigste kulturelle mindesmærker gik tabt, da fire af de såkaldte Skuteviksbodene i Bergen-bydelen Sandviken brændte ned natten til søndag.

- Det er en national tragedie, når en så gammel og værdifuld bebyggelse af træhuse forsvinder, siger den norske rigsantikvars talsmand, Asgeir Spange Brekke.

Sidste halvdel af 1600-tallet

Skuteviksbodene, der oprindeligt blev brugt til at lagre fiskerbåde, er dateret tilbage til sidste halvdel af 1600-tallet, men kan måske være endnu ældre. Bygningerne er i dag privatejede og huser primært kontorer og boliger.

Årsagen til branden er endnu ukendt. Politi og brandvæsen blev tilkaldt ved firetiden natten til søndag, hvor et hus allerede var nedbrændt og flammerne havde bredt sig til fire af bygningerne.

Ingen personer kom til skade, men 12 blev evakueret. 42 brandfolk var i aktion, og først op omkring middag var branden slukket.

Brandsikring al for dårlig

Bergens byantikvar mener, at brandsikringen har været alt for dårlig i de fredede bygninger.

- Vi har flere gange prøvet at få indført en god plan for brandsikring og sprinkleranlæg, men det har været vanskeligt, siger byantikvar Siri Myrvoll, der vil bede politikerne gribe ind.

- Nu må vi gå sammen for at sikre den del af bebyggelsen, som er tilbage, siger hun og tilføjer, at "selve hjertet af den internationale tørfiskhandel fandtes i Skuteviken", og at bådhusene derfor var et enormt vigtigt kulturminde.

Facebook
Twitter