Tema Trump og Israel

Hizbollah samler titusinder i protest mod Trump

Den libanesiske Hizbollah-bevægelse vil igen vil rette sit fokus på den palæstinensiske sag, siger dens leder.

Titusinder var i dag mødt op for at vise deres utilfredshed med den amerikanske præsident Donald Trumps beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad. (Foto: WAEL HAMZEH © Scanpix)

Med slagord som "Død over Amerika!" og "Død over Israel!" demonstrerede titusindvis af mennesker i dag i Libanons hovedstad, Beirut.

Det er den libanesiske Hizbollah-bevægelse, der har indkaldt til en masseprotest mod den amerikanske præsident, Donald Trump, og hans omstridte beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad.

"Jerusalem er vores" og "Jerusalem, Palæstinas evige hovedstad" stod der på nogle af de bannere, demonstranterne bar.

Mange af deltagerne er palæstinensere, der til daglig bor i nogle af Libanons overfyldte flygtningelejre, hvor palæstinensiske familier har boet i generationer.

'Vil aldrig opgive Jerusalem'

Hizbollahs leder, Hassan Nasrallah, opfordrede i sidste uge bevægelsens tilhængere til at gå på gaden for at vise deres modstand mod Trumps beslutning.

- Vi vil aldrig opgive Jerusalem, sagde Nasrallah i en tale, der blev sendt via videolink til demonstranterne i Beirut.

- Alle arabiske folk må gentage sammen med det palæstinensiske folk: "Vi vil være millioner af martyrer, der ofrer sig for Jerusalem", sagde Nasrallah og fik titusinder af tilhængere til at gentage løftet.

I talen siger han desuden, at Hizbollah nu atter vil rette fokus på den palæstinensiske sag, efter at bevægelsen har oplevet, hvad han selv betegner som "sejre", andre steder i regionen.

- I dag vil aksen af modstandsbevægelser, herunder Hizbollah, vende tilbage til at have Jerusalem og Palæstina og det palæstinensiske folk som sin højeste prioritet, understregede Nasrallah.

Ingen meldinger om uroligheder

Demonstrationen i Beirut blev holdt under de sikkerhedsforanstaltninger, der er karakteristiske for Hizbollah-bevægelsen. Der var ikke meldinger om uroligheder.

Dagen inden udviklede en langt mindre protest ved den amerikanske ambassade i Beirut sig voldeligt, da demonstranter kastede sten, og libanesisk politi svarede igen med tåregas, vandkanoner og gummikugler.

/ritzau/AFP