'Hjælp, vi er fanger i et kinesisk fængsel': Barn finder nødråb i pakke med julekort

Supermarkedet Tesco har stoppet produktionen af og fjernet julekort fra sine butikker, efter at et af dem indeholdt en besked.

Tesco har fjernet julekortene fra hylderne. (Foto: TOLGA AKMEN © Scanpix)

Seksårige Florence Widdicombe fra Tooting i det sydlige London havde glædet sig til at tage sine nyindkøbte julekort i brug, da hun til sin store overraskelse opdagede, at et af dem allerede indeholdt en besked.

- Vi er udenlandske fanger i Shanghais Qinqpu-fængsel. Vi er tvunget til at arbejde mod vores vilje. Hjælp os, og tag kontakt til menneskerettighedsorganisationer, stod der i kortet.

Forfatteren til beskeden bad desuden modtageren om at rette henvendelse til Peter Humphrey, en tidligere journalist, der har siddet fængslet i netop Qingpu-fængslet i 23 måneder. Det skriver avisen Sunday Times.

Julekortene, der støtter velgørenhed, var købt i supermarkedskæden Tesco, der nu har fjernet kortene fra hylderne og stoppet produktionen på en fabrik i Kina.

Beskeden fra den formodede fange stod i julekort fra kæden Tesco. (Foto: Tesco)

Tog kontakt til tidligere medfanger

Florence Widdicombes far troede først, at der var tale om en spøg.

Men efter at have tænkt sig om, gik det op for ham, at der kunne være tale om en alvorlig sag, siger han.

- Jeg var chokeret, men jeg følte samtidig et ansvar for at give beskeden videre til Peter Humphrey, som forfatteren til beskeden havde bedt om.

Journalisten, der blev løsladt i 2015, tog herefter kontakt til sine tidligere medfanger i det kinesiske fængsel. En svarede, at fangerne de sidste to år har udvalgt design, pakket Tesco-kortene og gjort dem klar til at blive sendt afsted, skriver The Guardian.

Ifølge Peter Humphrey så han også, at der blev arbejdet med mærker fra andre store virksomheder i sin tid som indsat.

Tesco: Vi er chokerede

Det er ikke første gang, at beskeder fra fanger i Kina dukker op. I 2017 fandt en britisk kvinde en håndskrevet besked i et julekort.

- Du ønskes held og lykke fra Guangzhou-fængslet, sjette distrikt.

Tre år tidligere fandt en kvinde i Nordirland en besked i et par bukser, hun havde købt i Belfast. Forfatteren påstod at være fængslet i Hubei-provinsen i Kina.

- Vi arbejder 15 timer om dagen, og maden, vi spiser, ville ikke blive serveret for hunde eller grise, stod der blandt andet ifølge The Guardian.

En talsperson fra Tesco siger, at kæden aldrig vil tillade produkter fra tvangsarbejde som en del af dets produktion.

- Vi er chokerede over anklagen, og vi har straks suspenderet produktionen fra fabrikken, hvor kortene er produceret. Vi undersøger nu sagen nærmere, siger talspersonen.

Ifølge Amnesty International er det en kendt sag, at tvangsarbejde fortsat er udbredt i kinesiske fængsler.