Hjælpearbejdere købte sex under katastrofe i Haiti: Nu trækker vicedirektør sig

Syv ansatte i organisationen Oxfam købte sex af prostituerede, da de var udsendt til Haiti.

De syv ansatte var sendt til Haiti for at hjælpe med genopbygningsarbejdet efter et jordskælv. (Foto: JUAN BARRETO © Scanpix)

Vicedirektøren for udviklingsorganisationen Oxfam, Penny Lawrence, trækker sig fra sin stilling.

Det sker, efter at avisen The Times i weekenden har afsløret, at syv af organisationens medarbejdere har købt sex af unge kvinder i Haiti, hvor Oxfam-medarbejderne var sendt ud for at lede hjælpearbejdet efter et jordskælv i 2011.

- Som programdirektør på det tidspunkt føler jeg skam over, at det skete på min vagt, og jeg påtager mig det fulde ansvar, siger Penny Lawrence i en udtalelse.

- Jeg er virkelig ked af den skade og pine, som denne sag har påført Oxfams støtter, den bredere udviklingssektor og de mange sårbare mennesker, der stolede på os, fortsætter hun.

Haiti kræver navne udleveret

Sagen har fået myndighederne i Haiti til at kræve, at Oxfam udleverer navnene på de involverede ansatte, så de kan blive retsforfulgt internationalt.

Ifølge Oxfam kendte organisationen allerede i 2011 til de ansattes køb af prostituerede, hvorefter flere ansatte blev fyret, mens landedirektøren, der var ansvarlig for medarbejderne, fik lov til selv at sige op.

Men oplysningerne blev tilbageholdt for myndighederne i Haiti.

- Dem, der kendte til, at de her forbrydelser fandt sted og lod de mennesker forlade stedet igen uden at orientere myndighederne, er galt på den, siger Haitis ambassadør i Storbritannien, Bocchit Edmond, til The Guardian.

- Vi frygter, at vi har med en ring af pædofile at gøre. Det var en forbrydelse. Prostitution er ulovligt, og vi tror, at mange af kvinderne har været mindreårige børn, siger Bocchit Edmond.

Anmeldte ikke af frygt for kvindernes sikkerhed

Når Oxfam ikke underrettede Haitis politi om sagen, så skyldes det ifølge organisationens direktør, Mark Goldring, at organisationen frygtede, at det ville være med til at udsætte de unge kvinder for fare.

Men den antagelse opfatter den haitianske ambassadør som værende både forkert og "virkelig fornærmende".

- Hvordan ved de, at det ville bringe kvinderne i fare? Oxfam burde anerkende, at de har fejlet og udvist mangel på lederskab, siger han til The Guardian.

Udtalelserne fra Bocchit Edmond kom tidligere i dag, før Mark Goldring satte sig til møde med Storbritanniens udviklingsminister, Penny Mordaunt.

Sagen om sexkøbene har fået udviklingsministeren til at true med at fjerne det statslige tilskud til Oxfam, der lyder på 34 millioner pund, svarende til 285 millioner danske kroner, om året, med mindre at organisationens ledelse kan overbevise ham om, at den udviser tilstrækkeligt moralsk lederskab.

FacebookTwitter