Tema Krigen i Syrien

Hjælpeorganisationer står klar med forsyninger til Aleppo

Hjælpeorganisationer forbereder sig på at kunne sende mad og medicin til Aleppo under den kommende våbenhvile.

Hjælpeorganisationer har længe opfordret til våbenhvile, fordi situationen i Aleppo er så kritisk. Senest i weekenden blev Aleppo ramt af luftangreb, hvor mindst seks mennesker blev dræbt. (Foto: AMEER ALHALBI © Scanpix)

Når våbenhvilen i Syrien efter planen træder i kraft i dag omkring klokken 18.00 dansk tid, vil hjælpeorganisationer stå klar med nødhjælp til Aleppo.

Tyrkiet har meddelt, at flere end 30 lastbiler under FN's kontrol forbereder at levere humanitære forsyninger til byen.

Det skriver The Guardian.

- I dag efter solnedgang, uanset om det er FN eller organisationen Røde Halvmåne, vil de sende mad, legetøj og tøj til de mennesker, primært i Aleppo, gennem de forudbestemte korridorer, siger Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan , ifølge avisen.

Storbritanniens tidligere udenrigsminister, David Miliband, der nu er administrerende direktør for International Rescue Committee, fortæller, at det burde været muligt at kunne levere støtte til byen den næste uge, hvis altså alle parter i konflikten overholder våbenhvilen.

- Hvis der er nok kortsigtet interesse fra parterne i at støtte op om amerikanerne og russernes fredsplan, så vil det for os på den humanitære side give os en chance for at prøve at gøre en forskel for de 17 millioner mennesker i det syriske område, siger han, men advarer om, at det på længere sigt stadig ser dystert ud, fordi Rusland og USA ser forskelligt på fremtiden for Syrien i forhold til præsident, Bashar al-Assad.

Hjælp er tiltrængt

Hjælpeorganisationer har længe opfordret til våbenhvile, fordi situationen i Aleppo er så kritisk.

I flere måneder er byen blev ramt af luftangreb, der har dræbt adskillige mennesker. Senest i weekenden blev Aleppo ramt af luftangreb, hvor mindst seks mennesker blev dræbt.

Udover det mangler befolkningen helt basale ting som mad, vand og medicin.

Fredag sagde FN, at den syriske regering den seneste måned har stoppet de konvojer, der var på vej med hjælp til Aleppo, og byen er tæt på at løbe tør for brændstof.

Derfor er en succesfuld våbenhvile essentiel for befolkningen i byen.

Våbenhvilen er en del af en større fredsplan for at stoppe kamphandlingerne i Syrien, som Rusland og USA blev enige om lørdag.

Hvis våbenhvilen holder i syv dage, så er russerne og amerikanerne klar til at lave en fælles militærindsats målrettet Jabhat Fateh al-Sham, der tidligere hed al-Nusra-fronten, og Islamisk Stat.

Ifølge USA's udenrigsminister, John Kerry, kan det danne grundlag for en fredsaftale.