Hjernen bag Det Store Togrøveri i 1963 er død

Bruce Reynolds liv blev forbandet af kuppet, der står som et af det 20. århundreds mest omtalte forbrydelser.

(Foto: UPPA/Photoshot)

Hjernen bag Det Store Togrøveri i 1963 i Storbritannien, Bruce Reynolds, døde torsdag 81 år gammel.

Reynolds havde sagt, at hans liv blev forbandet af kuppet, der står som et af det 20. århundreds mest berømte forbrydelser.

Det mest kendt medlem af banden, der røvede 2,6 millioner pund - eller hvad der i dag ville svare til 350 millioner kroner - var Ronnie Biggs.

Søn bekræfter dødsfald

Men Reynolds var bandens planlægger.

- Jeg kan bekræfte, at min far er død. Han sov stille ind, siger Reynolds søn Nick.

Reynolds var antikvitetshandler og småkriminel, inden han blev involveret i togrøverbanden, hvor han gik under navnet Napoleon. Han havde ansvaret for planlægningen af kuppet, som 15 mand deltog i.

De bevæbnede røvere holdt med militærisk præcision posttoget fra Glasgow op på en jernbanebro nord for London og tømte det for det dengang astronomiske beløb.

Penge aldrig fundet

De fleste af pengene blev aldrig fundet. Lokomotivføreren, Jack Mills, fik et slag i hovedet under røveriet og døde syv år senere uden nogensinde at komme sig helt.

Reynolds var efter røveriet på flugt i en årrække. Han kom til Mexico på et falsk pas, og hans kone og søn kom ned til ham. De flygtede senere til Canada, men vendte hjem til Storbritannien, da deres andel af byttet var sluppet op.

Reynolds kom til at sidde 11 år i fængsel og kom ud i 1979.

Dom: 30 år

Biggs spillede en mindre rolle i forbindelse med røveriet. Han blev anholdt og i 1964 idømt 30 års fængsel. Det lykkedes ham at undslippe fængslet ved at forcere en mur og hoppe ned på taget af en flyttevogn. Han var derefter på flugt i flere årtier.

Alligevel besluttede han sig for i 2001 under massiv mediedækning frivilligt at melde sig til de britiske myndigheder. Biggs blev af helbredsmæssige årsager sat på fri fod i 2009.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter