Hjerteskærende foto går verden rundt: Druknet far og datter ville ikke vente på asyl

Et foto af druknede migranter puster nyt liv i indvandringsdebatten i USA.

En mexicansk politimand patruljerer området, hvor ligene af en ung mand og hans datter blev fundet. Fotoet, der har skabt stor debat i USA, kan ses længere nede i artiklen. (Foto: Abraham Pineda-Jácome © Scanpix)

Et tragisk foto går i disse stunder verden rundt.

På billedet, der er taget i søndags, ses en druknet mand og en lille pige ligge i en flodkant i Mexico nær den amerikanske grænse. Livløse og med ansigterne nede i vandet. De to er spændt fast i samme t-shirt, og barnet synes stadig at holde om manden.

Der er tale om 26-årige Óscar Alberto Martínez Ramírez og hans knap to år gamle datter Valeria.

Sammen med barnets mor, Vanessa Ávalos, flygtede de fra det mellemamerikanske land El Salvador i april og rejste mod USA for at søge asyl.

Først da de nåede den mexicanske grænseby Matamoros i søndags, gik det op for dem, at det ville tage flere uger bare at få startet asylprocessen.

Det fortæller fotografen Julia Le Duc fra den mexicanske avis La Jornada, som var til stede, da Vanessa Ávalos afgav sin forklaring til politiet, beretter The Guardian.

Den unge mand og hans datter forsøgte i stedet at krydse Rio Grande-floden for at komme ind i Texas.

Men som tusinder af migranter før dem, nåede de ikke den anden side i live.

Asylansøgere skal vente

Ifølge moderens beretning nåede faderen over floden til den amerikanske side med deres datter. Her efterlod han hende ved flodbredden og forsøgte at svømme tilbage efter sin kone.

Men den lille pige bevægede sig ud i vandet efter sin far, fortæller Julia Le Duc.

- Da han forsøgte at redde hende, tog strømmen dem begge.

Ifølge The Guardian sammenligner de mexicanske aviser det tragiske foto af den druknede far og datter med billedet af den druknede tre-årige syriske dreng, Aylan Kurdi, der blev et ikon på Europas flygtningekrise i 2015.

Præsident Trump har gjort ulovlig indvandring til en af sine helt store mærkesager.

Han har i flere år kæmpet for at få bygget en mur langs grænsen til Mexico, mens han under midtvejsvalget omtalte indvandringsproblematikken som en 'invasion' og 'national krise'.

Det meget omtalte billede optræder på det sidste foto. Det understreges, at billedet kan være stærkt foruroligende.

  • De mexicanske grænsemyndigheder kontrollerer migranter ved grænsebyen Matamoros i det nordlige Mexico. (Foto: Abraham Pineda-Jácome © Scanpix)
  • Mange migranter forsøger at krydse Rio Grande for at komme til USA. (Foto: David Peinado © Scanpix)
  • Óscar Alberto Martínez Ramírez og hans knap to år gamle datter mistede livet, da de forsøgte at krydse Rio Grande. (Foto: Stringer . © Scanpix)
1 / 3

Óscar Alberto Martínez Ramírez og hans datter blev fundet druknet under en kilometer fra en bro, der forbinder USA og Mexico.

For at krydse grænsen lovligt kræver det, at man har papirerne i orden. I de senere år forsøger tusinder af mellemamerikanere at flygte fra vold, fattigdom og korruption og vælger ofte USA som destination.

Trump-administrationen har ændret asylprocessen, så ansøgere nu skal vente i Mexico, mens deres sag behandles. Dette kan ifølge The Guardian tage flere år.

Det er trist, men logisk at flere forsøger at komme til USA ad farligere veje, mens amerikanerne strammer kursen, lød budskabet fra den mexicanske præsident, Andrés Manuel López Obrador, i går, da han blev spurgt ind til den seneste tids dødsfald langs grænsen mellem USA og Mexico.

Så sent som i søndags blev en kvinde og hendes tre børn fundet døde i det sydlige Texas efter at have krydset Rio Grande.

Ifølge de amerikanske grænsemyndigheder døde knap 300 migranter ved grænsen sidste år, men ifølge menneskerrettighedsorganisationer er det reelle tal langt højere.

Demokrater langer ud

Fotoet har allerede vækket stærke reaktioner hos blandt andre fremtrædende demokrater.

- Der er børn, der dør. Dette er en plet på vores moralske samvittighed, lyder det fra den demokratiske præsidentkandidat Kamala Harris, der har delt billedet på sin Twitter-profil.

Også Cory Booker, der ligeledes er senator og præsidentkandidat, kritiserer præsident Trump for sin politik, som Booker kalder "inhuman".

Beto O'Rourke, som også kæmper for at blive demokraternes præsidentkandidat ved næste års valg, er endnu skarpere i sin tone.

- Trump er skyld i disse dødsfald, skriver han.

Demokraterne forsøger i øjeblikket at forbedre forholdene for migranterne, der er blevet tilbageholdt efter ulovligt at have krydset grænsen til USA.

Demokraterne i Repræsentanternes Hus har afsat 30 milliarder kroner til humanitær hjælp ved den sydlige grænse.

BBC peger dog på, at saltvandsindsprøjtningen meget vel kan blive bremset, da den skal godkendes af Senatet, hvor der er republikansk flertal, mens præsidenten er blevet anbefalet at nedlægge veto.

Præsident Trump har i skrivende stund ikke kommenteret den pågældende sag, men beskylder demokraterne for at ville åbne grænserne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk