Højeste antal i 30 år: Flere japanske børn og unge begår selvmord

250 skolebørn og gymnasieelever tog deres eget liv i 2016, det højeste antal siden 1986.

Flere børn og unge begår selvmord i Japan. (Foto: © © Issei Kato / Reuters, Scanpix)

Ny trist statistik fra de japanske myndigheder viser, at flere japanske unge og børn tager deres eget liv.

Således begik 250 i gruppen selvmord mellem 2015 og 2016, og det er det største antal siden 1986, hvor 268 slog sig selv ihjel.

Undersøgelsen viser, at de gjorde det af flere forskellige grunde, hvoraf bekymringer om fremtiden, mobning, familieproblemer og stressbelastning var blandt de almindeligste, skriver CNN.

Hvad angik 140 af de unge japanere, kender man ikke forklaringen på.

- Antallet af selvmord blandt elever er fortsat højt, og det er et alarmerende problem, som skal håndteres, siger den ansvarlige for området i det japanske undervisningsministerium, Noriaki Kitazaki, ifølge Reuters.

Flest tilfælde efter sommerferien

De fleste, af de som døde, var gymnasieelever - i Japan går unge typisk i gymnasiet, til de bliver 18.

En sammenskrivning af statistik fra 1972 til 2013, som kom frem i 2015, viser, at antallet af selvmord blandt unge i Japan går kraftigt op omkring 1. september, når de skal tilbage i skole efter sommerferien.

Alle undervisningsinstitutioner bør derfor ansætte en skolepsykolog, lød det forbindelse med en 2016-plan for at få selvmordsraten ned, ifølge Japan Times.

Antallet af socialarbejdere i systemet skulle også op. Selvmordsårsager er komplekse og er tit en kombination af problemer derhjemme og i skolen. Derfor skal voksne omkring børnene og de unge lære at genkende risikotegn.

- Det er vigtigt at lære børn at få hjælp så hurtigt så muligt (...) for det bliver sværere og sværere for dem at finde hjælp, når de allerede lider, sagde Koju Matsubayashi, som leder det japanske undervisningsministeriums studievejleder-kontor.

Faldende tendens i Danmark

Japan har generelt en høj selvmordsrate i alle aldersgrupper, selv om antallet er faldet med en tredjedel siden 2003.

I Japan dræbte 16,6 personer sig selv for hver 100.000 indbyggere i 2015, den såkaldte selvmordsrate.

Det tilsvarende tal herhjemme var samme år 9,4 - eller omkring to mennesker hver eneste dag.

Antallet af fuldbyrdede selvmord blandt unge er faldende, og nåede i 2015 det laveste niveau siden 1970. I 2016 var selvmordsraten 2,9 blandt de 15-19-årige.

Hvert femte dødsfald blandt 15-24-årige skyldes selvmord, ifølge Center for Selvmordsforskning.

Her kan du få hjælp: Går du med svære tanker og har brug for hjælp, kan du ringe til Livslinjen på 70 201 201 næsten døgnet rundt.