Højesteret: Donald Trump skal udlevere sine skatteoplysninger til domstole

Den amerikanske præsident skal udlevere sin selvangivelse, hvis en domstol kræver det.

Afgørelsen om, at Trump skal give domstolene indsigt i sine skatteforhold, betyder ikke, at de bliver offentliggjort. Kun den amerikanske anklagemyndighed kan granske præsidentens skattepapirer. (Foto: LEAH MILLIS © Scanpix)

USA's præsident, Donald Trump, skal udlevere sine skatteoplysninger, hvis en domstol kræver dem. Sådan lyder en afgørelse fra USA's højesteret her til eftermiddag.

- Det kan ende med sager om skatteunddragelse mod Trump. Der har længe været rygter om, at Trump har manipuleret med størrelsen på sin formue for at opnå skattefordele. Men det kan også være, at der intet er at finde i oplysningerne, og at det bliver en skuffelse for Trumps kritikere, siger leder af Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, Niels Bjerre-Poulsen.

Trump er til gengæld ikke nødvendigvis tvunget til at afgive oplysninger om sin skat til medlemmerne af den amerikanske Kongres - USA's lovgivende forsamling. Det har højesteret også afgjort i dag.

En endelig beslutning om Kongressens adgang til Trumps skatteoplysninger er nu sendt til lavere domstole, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Højesteret sender sagen tilbage til lavere domstole, skænderierne fortsætter. Det er politisk retsforfølgelse, skriver Trump blandt andet på Twitter.

Iagttagere har fulgt afgørelserne tæt.

- Alle vil vide, hvorfor Trump afviser at udlevere oplysningerne. Der har været spekulationer om, at Trump vil skjule eventuelle økonomiske bånd til Rusland. Der bliver også spekuleret over, om Trump vil dække over, at han ikke har så mange penge, som han påstår, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Mere magt til præsidenten?

Donald Trump har afvist, at der er noget at finde i hans skatteoplysninger. Til gengæld har han hele tiden afvist at give myndighederne indblik. Det spillede allerede en rolle under valgkampen i 2016. Trump har kaldt undersøgelsen af oplysningerne en heksejagt.

At Kongressen indtil videre må opgive at granske Trumps skatteforhold kan få store konsekvenser for, i hvor høj grad amerikanske politikere kan holde opsyn med en siddende præsidents aktiviteter fremover.

Ender det med, at Kongressen må droppe at få indblik i præsidenters skatteforhold, kan det tilføre præsidentembedet mere magt. Fremtidige præsidenter vil være mere beskyttede, og det vil forskyde magtbalancen i Washington. Det vil fjerne magt fra politikerne i Kongressen, mens det vil styrke præsidenterne i Det Hvide Hus fremover, vurderer Niels Bjerre-Poulsen:

- Det kan få stor betydning for Kongressens rolle som den instans, der fører tilsyn med præsidenten - det man kalder congressional oversight. Kan kongressens medlemmer fremover forlange at få skatteoplysninger udleveret - også selvom de ikke skal bruge dem til konkret lovgivning, men blot i deres opsynsrolle?, siger han.

Kernevælgere er ligeglade

Afgørelserne om Trumps skatteforhold kommer under fire måneder, til amerikanerne vælger deres næste præsident. Men for Trumps mest trofaste vælgere får afgørelserne ringe betydning, mener Niels Bjerre-Poulsen.

- Der er en kerne af loyale Trump-vælgere, som er ligeglade uanset hvad. Hvor mange der er tale om, er det gode spørgsmål. Til gengæld kan højesterets afgørelser få betydning for, hvad der bliver talt om i valgkampen, og om Trump overhovedet kan komme ud med sine andre budskaber, hvis interessen kredser om hans skatteforhold, siger lederen af Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

Afgørelsen om, at Trump skal give domstolene indsigt i sine skatteforhold, betyder ikke, at de bliver offentliggjort. Kun den amerikanske anklagemyndighed kan granske præsidentens skattepapirer.

FacebookTwitter