Højesteret giver Trump lov til at beholde flygtningeforbud

USA's Højesteret har blokeret for en lavere domstols afgørelse om at fjerne et indrejseforbud for flygtninge.

Præsident Donald Trump har vundet en sejr i sagen om det omstridte forbud mod, at flygtninge kommer ind i USA.

Højesteret har blokeret en afgørelse fra en føderal appeldomstol, der ifølge justitsministeriet ville have tilladt yderligere 24.000 flygtninge at komme ind i USA inden udgangen af oktober.

Tirsdagens afgørelse er dog blot en delvis sejr for Donald Trump inden en vigtig høring i oktober, hvor det skal afgøres, om en ordre fra præsidenten fra 6. marts er i strid med amerikansk lov.

Her indførte Donald Trump et nyt indrejseforbud. I det nye forbud er Irak slettet fra den oprindelige liste fra 27. januar over lande, hvis borgere forbydes indrejse i USA.

Det nye dekret forbyder indrejse for borgere fra Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen i 90 dage, ligesom at det forbyder alle flygtninge adgang til USA i en periode på 120 dage.

Udvandet forbud

Det står dog uklart, hvad der bliver tilbage for retten at beslutte i oktober, eftersom forbuddet på 90 dage bortfalder i slutningen af september og det 120 dage lange forbud en måned senere.

Siden det nye dekret blev udstedt 6. marts, har Donald Trump da også måttet se sit indrejseforbud blive udvandet af flere føderale dommere.

Senest afgjorde en domstol i sidste uge, at bedsteforældre, tanter, onkler, fætre og kusiner til amerikanske borgere er fritaget for indrejseforbuddet.

I forvejen gælder fritagelsen for personer, der kan bevise, at de er i nær familie med personer i USA. Det gælder forældre, ægtefæller, børn, svigersønner, svigerdøtre og søskende.

Donald Trump har begrundet indrejseforbuddet med, at det skal forhindre "radikale, islamistiske terrorister" i at komme ind i USA.

Kritikere kalder dog initiativet et forbud mod muslimer. Det afviser den amerikanske præsident.

/ritzau/Reuters