Højesteret godkender præsident Trumps indrejseforbud

Den amerikanske højesteret har godkendt præsident Trumps indrejseforbud gældende statsborgere fra otte lande.

Præsident Donald Trump har gentagne gange indført indrejseforbud fra en række muslimske lande. (Foto: Brian snyder © Scanpix)

USA's højesteret har mandag godkendt en midlertidig indførelse af det indrejseforbud, som præsident Donald Trump i begyndelsen af året forsøgte at indføre.

Det på trods af, at forbuddet fortsat er under behandling ved lavere retsinstanser.

Forbuddet er rettet mod borgere fra otte lande bestemte lande - Chad, Iran, Libyen, Somalia, Syrien og Yemen, Nordkorea og Venezuela.

Trumps indrejseforbud

Fredag den 30. januar 2017 underskrev Donald Trump, USA's nyligt indsatte præsident, et dekret, der med øjeblikkelig virkning forbyder indrejse for indbyggere fra syv lande i primært Mellemøsten og det nordlige Afrika.

Se Tema

Indrejseforbuddet blev efter udstedelsen i januar underkendt af flere mindre retsinstanser, hvorefter det blev ændret - og i september blev det fornyet i en tredje version.

Forfatningsstridige og diskriminerende

Flere retskendelser kalder indrejseforbuddet mod landene, hvoraf seks har overvejende muslimsk befolkning, for forfatningsstridige og diskriminerende.

I den californiske by San Francisco og i Richmond i delstaten Virginia er sagen fortsat under behandling.

I højesteretskendelsen siger dommerne imidlertid, at retningslinjerne kan træde i kraft, mens indrejseforbuddet behandles i det amerikanske retsvæsen.

Godkendelsen skete med syv stemmer for og to stemmer imod.

Højesteret godkendte tilbage i juni den daværende version af forbuddet med det forbehold, at det ikke gjaldt personer med en særlig tilknytning til USA i form af familie, studier eller arbejde.

/ritzau/

Rettelse: Det fremgik tidligere, at der var tale om et indrejseforbud fra seks lande, men det drejer sig om otte lande.