Højesteretsdommer skal lede Grækenland frem til valg

Grækenland får sin første kvindelige premierminister, der skal lede en midlertidig regering frem til valget.

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras overgiver styringen af landet til højesteretsdommeren Vassiliki Thanou, indtil der er afholdt nyvalg i Grækenland. (Foto: Eurokinissi © Scanpix)

Grækenlands præsident har udpeget højesteretsdommer Vassiliki Thanou til at lede en forretningsregering, der skal lede Grækenland frem til næste valg.

Thanou, som dermed bliver Grækenlands første kvindelige premierminister, ventes at blive taget i ed senere torsdag, mens resten af den midlertidige regering skal tages i ed fredag, lyder det i en meddelelse fra præsident Prokopis Pavlopoulos' kontor.

Der er endnu ikke sat dato på valget, men det ventes at finde sted den 20. september. Det bliver Grækenlands femte valg på seks år.

Nyvalg efter splittelsen i Syriza

Den afgående premierminister, Alexis Tsipras, udelukkede onsdag, at han vil danne en national samlingsregering, hvis han og hans Syriza-parti ikke sikrer sig et flertal ved valget.

Tsipras meddelte i sidste uge sin og regeringens afgang og opfordrede til et nyvalg. Det kom efter, at omkring en tredjedel af parlamentarikerne i hans parti havde gjort oprør mod den nye hjælpepakke til 86 milliarder euro, som Grækenland har aftalt med sine internationale kreditorer.

Tsipras har afvist, at han kan arbejde sammen med det konservative Nyt Demokrati, det socialdemokratiske Pasok eller centrumhøjrepartiet Potami.

Grækenlands tidligere finansminister, Yanis Varoufakis, som blandt andet blev kendt for at køre på motorcykel og tale kollegerne i de andre EU-lande midt imod, siger torsdag, at han ikke har i sinde at deltage i Grækenlands "triste valg".

Siden Varoufakis blev fyret som finansminister, har han udtrykt skarp kritik af den nye hjælpepakke, som Alexis Tsipras endte med at indgå aftale om, og særligt de sparetiltag, der følger med pakken.

En kilde i regeringspartiet siger til Reuters, at hverken Varoufakis eller andre, der er imod hjælpepakken, vil være opstillet på Syrizas partiliste ved valget.

/ritzau

Facebook
Twitter