Den yderste højrefløj stormede frem ved parlamentsvalget i Østrig søndag og får tilsammen 30 procent af stemmerne, mens de to ledende midterpartier indkasserede deres værste resultat siden Anden Verdenskrig, viser de første prognoser.
Tilslutningen til de to partier på den yderste højrefløj, Frihedspartiet (FPÖ) og Jörg Haiders Alliance for Østrigs Fremtid (BZÖ), blev større end meningsmålingerne havde spået.
Svært for regeringspartier
Det kan gøre det vanskeligt for de traditionelle regeringspartier, det socialdemokratiske SPÖ og det konservative ÖVP, at retablere en koalition, selv om det lykkedes dem at bilægge den strid, der gjorde en ende på deres seneste koalitionsregering.
Foreløbige prognoser baseret på optælling af 40 procent af stemmerne, giver socialdemokraterne 29 procents tilslutning, og de konservative 25 procent.
Det er en tilbagegang fra henholdsvis 35 og 34 procent af stemmerne ved det forrige parlamentsvalg i 2006.
Splittet opposition
Det indvandrerkritiske FPÖ så ud til at ville få 18 procent af stemmerne, sammenlignet med 11 procent for to år siden. Jörg Haiders BZÖ ventes at ville få 12 procent af stemmerne, hvilket er en tredobling i forhold til i 2006.
De to partier skiltes i vrede i 2005. FPÖ-lederen Heinz-Christian Strache og Haider fortsatte med at angribe hinanden under valgkampen, hvilket sætter spørgsmålstegn ved om de to vil kunne finde sammen i et forsøg på at få regeringsmagten i Østrig.
Miljøpartiet De Grønne gik tilbage fra 11 til 10 procent af stemmerne, fremgår det af prognoserne fra det østrigske statslige tv ORF og det nationale nyhedsbureau APA.
Østrigs 6,3 millioner vælgere gik til stemmeurnerne knap tre måneder efter landets "store koalition" mellem SPÖ og ÖVP gik i opløsning efter en ophedet strid om skattereformer og økonomiske indgreb.
Socialdemokraterne har Werner Faymann som deres kandidat til kanslerposten, mens de konservative har partilederen Wilhelm Molterer, som stadig kæmper en hård kamp for at komme ud af tidligere kansler Wolfgang Schüssels skygge.