Højrefløjens nye samlingssted i USA er tvunget offline

Det sociale medie Parler blev den mest downloadede app i USA, kort efter præsident Trump blevet fjernet fra Twitter.

Tidligere i dag var det faktisk muligt stadig at tilgå Parler-app'en, men nu er både sitet og app'en ude af drift. (Foto: OLIVIER DOULIERY © Scanpix)

Det sociale netværk Parler er tvunget offline mandag. Det skriver blandt andre mediet The Verge.

Parler har hidtil brugt blandt andet Amazons servere til at håndtere sin tjeneste, men techgiganten har nu valgt at lukke ned for Parlers adgang.

Parlers popularitet er steget især i stærkt højreorienterede kredse den seneste tid.

Den blev den mest downloadede app i Apples appstore i USA, efter Twitter udelukkede USA's præsident, Donald Trump, fra sin tjeneste, og Parler fik millioner af nye brugere i ugerne umiddelbart efter præsidentvalget i november.

Parler er en slags uredigeret udgave af Twitter, hvor man kan like og dele hinandens såkaldte parleys.

Det sociale medier har dog fået hård kritik, fordi intet af indholdet bliver modereret eller redigeret. Derfor har det flydt over med både konspirationsteorier og komplet udokumenterede påstande i relation til det amerikanske præsidentvalg i november.

Efter angrebet på Kongressen i onsdags har der derfor også været meget fokus på netop Parler, hvor brugere blandt andet har opfordret til angrebet samt opfordret til nye demonstrationer efterfølgende.

Det fik i sidste uge både Google og Apple til at fjerne Parler fra deres app-butikker. Samtidig advarede Amazon sent lørdag selskabet om, at der ville blive slukket for adgangen til serverne.

Amazon mener, at Parler ikke har været i stand til at fjerne indhold, der opildner til vold.

Trump smidt af Twitter

Trump blev udelukket fra Twitter, efter at hans tilhængere onsdag i sidste uge stormede Kongressen i USA. Han er siden blevet kritiseret for at have opildnet til uroen.

Trump-tilhængere var i tusindtal samlet foran regeringsbygningen i onsdags, hvor situationen eskalerede og mange af dem stormede Kongressen, hvor politikerne var i gang med at bekræfte valget af Joe Biden som USA's næste præsident. (Foto: WILL OLIVER © Scanpix)

Parlers administrerende direktør, John Matze, har kritiseret Amazons beslutning i stærke vendinger i løbet af weekenden. Amazon, samt Apple og Google er i gang med at "bekrige ytringsfriheden", har han blandt andet sagt.

Tidligere i dag - inden app'en lukkede ned - skrev han desuden, at Parler formentlig vil være ude af drift længere tid end forventet, idet blandt andet alle server-leverandører og jurister har droppet samarbejdet med det kritiserede sociale medier.

Han afviser, at firmaet har ansvar for begivenhederne i Kongressen.

- Vi har aldrig tilladt vold på vores platform, siger han.

- De har forsøgt ikke bare at slå app'en ned, men at ødelægge hele virksomheden. Det er ikke kun de tre firmaer, siger John Matze til Fox News og advarer:

- Det her kan ødelægge alle og enhver. De vil bare af med os på internettet, siger han.

Besked fra Parlers stifter og direktør, John Matze.

Trump-familie blandt Parler-brugere

I ugerne umiddelbart efter det amerikanske præsidentvalg gik Parler fra bare fire millioner brugere til til over ti millioner brugere, men efter en måneds tid stagnerede væksten igen.

Da det sociale netværk begyndte, var det primært ultrakonservative og højreradikale, som benyttede platformen, men det sociale medier har tiltrukket mange mere traditionelle republikanske stemmer.

Tv-vært hos Fox News Sean Hannity har 7,6 millioner følgere på Parler.

Republikaneren Devin Nunes, som er medlem af Kongressen, og guvernør i South Dakota Kristi Noem har også profiler på Parler, ligesom både Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani, samt både Eric, Donald Jr. og Ivanka Trump har oprettet profiler på mediet. Donald Trump har dog endnu ikke selv en verificeret officiel profil.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter