Højrefløjsparti udløser skandale: Nyvalgt ministerpræsident vil trække sig efter kun et døgn ved magten

Det kontroversielle højrefløjsparti AfD agerer for første gang støtteparti.

Thomas Kemmerich bliver en af Tysklands kortest siddende ministerpræsidenter, da han han vil trække sig fra posten, blot et døgn efter han blev indsat. (Foto: JENS SCHLUETER © Scanpix)

Det bliver en ultrakort karriere den liberale politiker Thomas Kemmerich får som ministerpræsident.

I går blev han udpeget som leder for den tyske delstat Thüringen, og i dag siger han, at han vil trække sig.

Valget af ministerpræsidenten har nemlig affødt massiv kritik fra toppen i tysk politik, også fra forbundskansler Angela Merkel, der har kaldt valget af Kemmerich for "utilgiveligt".

AfD lukket ind i varmen

Kemmerich, der er fra det tyske liberale parti FDP, blev nemlig valgt til leder af Thüringen med støtte fra Merkels eget regeringsparti, CDU, og det højreorienterede parti Alternative für Deutschland (AfD).

Det er første gang i tysk historie, at AfD danner parlamentarisk grundlag for en regering, hvilket er uhørt i Tyskland, hvor ingen partier ønsker at samarbejde med AfD. Det skyldes blandt andet, at flere af partiets frontfigurer har nedtonet nazisternes forbrydelser.

Valget har udløst massiv kritik i Tyskland, og det fik i dag lederen af FDP, Christian Lindner, til at indkalde til ekstraordinært møde, hvor han opfordrede partiet til at afgøre, hvorvidt de fortsat har tillid til ham som leder.

- Der har ligget et massivt pres på FDP og Thomas Kemmerich for at få ham til at trække sig som ministerpræsident, siger Michael Reiter, DR's korrespondent i Tyskland.

Blandt andet har forbundskansler Angela Merkel krævet, at beslutningen om at vælge Kemmerich skulle omstødes. Det var nemlig ikke med hendes gode vilje, at regionalafdelingen af hendes eget parti, CDU, valgte at bakke op om Kemmerich side om side med AfD.

- CDU kan ikke være i regering med den valgte ministerpræsident, lød det fra forbundskansleren.

Ifølge Michael Reiter har det længe været AfD's ønske at støtte en mindretalsregering i en tysk delstat og derved få mere indflydelse på tysk politik.

- Planen var tæt på at lykkes i Thüringen, men det er nu gået i vasken. Men partiet kan stadig bruge det som en politisk sejr, da de har skabt kaos mellem de gamle partier.

Nyvalg i vente

Den nyvalgte ministerpræsident har meddelt, at der nu skal afholdes nyvalg i den lille delstat for at "fjerne pletten fra AfD's støtte til embeddet", sagde han på et pressemøde i dag.

- Et samarbejde med AfD har ikke fundet sted og kommer heller ikke til at gøre det, lovede Thomas Kemmerich.

AfD kan få endnu mere vind i sejlene ved et nyvalg, vurderer vurderer Michael Reiter.

- De kan sige, at resultatet af et demokratisk valg ikke lige passede de gamle partier, og derfor trumfede de et nyvalg igennem. Derudover kan det være, at nogle CDU-vælgere i Thÿringen, der er mere konservative end i resten af Tyskland, næste gang vælger at stemme på AfD, siger korrespondenten.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk