Højrenationale står til storsejr efter terrorangreb i Paris

Det højreradikale Front National står til en jordskredssejr ved søndagens regionalvalg i Frankrig.

Front Nationals frontfigur Marine Le Pen har så stor opbakning, at hun efterhånden ligner en seriøs kandidat ved præsidentvalget i 2017. (Foto: © Pascal GUYOT, Scanpix)

Det højrenationale parti Front National står til en stor fremgang ved søndagens første runde af regionalvalget i Frankrig.

De foreløbige meningsmålinger viser, at Front National med Marine Le Pen i spidsen står til at vinde i hvert fald et af de 13 regionalråd, som der skal vælges medlemmer til, hvilket ikke er sket før.

Den gode valgprognoser for partiet skyldes blandt andet de blodige angreb i Paris, forklarer DR's korrespondent i Frankrig Bjørn Willum.

- Særligt terrorattentaterne i Paris for tre uger siden har forenet Front Nationals yndlingstemaer: Flygtninge, immigranter og sikkerhed. Partiet jubler over, at Hollande har indført grænsekontrol, for det er, hvad det EU-skeptiske parti har krævet i lang tid, siger han og uddyber:

- Det faktum, at der er spekulationer om - selvom de ikke er bevist - at nogle af attentatmændene fra 13. november måske kom med flygtningestrømmen tilbage til Europa efter træning i Syrien, er i den grad vand på deres mølle, siger Bjørn Willum.

Fremgangen til det højreradikale parti kan også forklares med, at det ikke er lykkedes præsident Francois Hollande at bekæmpe arbejdsløsheden, samtidig med at landets økonomi stadig ikke er god.

Valget i Frankrig

  • Valget i Frankrig foregår over to runder, således at dem, der klarer sig bedst, går videre til den afgørende runde 13. december.

  • Ifølge meningsmålingerne står Front National til at gå videre i 12 ud af 13 regioner, hvilket aldrig er sket før.

  • Front National med både Marine Le Pen og hendes niece Marion Maréchal-Le Pen står til at få 40 procent af stemmerne.