Højreradikale bruger Jonatan Spang i svensk valgkamp

Internet-trolde bruger den danske komiker i anonym kampagne på sociale medier.

Tæt på sandheden er et satireprogram, der hver vender ugens politiske og aktuelle emner. (Foto: DR2 © (c) DR)

Komikeren Jonatan Spang er pludselig blevet blandet ind i det svenske valg, som finder sted den 9. september. Det viser en kortlægning lavet af Orientering på P1.

Årsagen er, at satireprogrammet Tæt på Sandheden på DR2 i foråret har bragt en række indslag, hvor Jonatan Spang gør grin med svenskernes politiske korrekthed og ufrie debatklima.

Og det har fået højreradikale internettrolde til at hylde den danske komiker, til hans egen overraskelse.

- Det er da selvfølgelig underligt, at det pludselig bliver så stort i det miljø, siger Jonatan Spang:

- Men det er jo noget, der foregår på internettet. Det er umuligt at styre. Så lige meget om jeg synes, det er ærgerligt, eller gerne vil tage afstand, så kan jeg jo ikke. Det tog er kørt.

Nationalistisk komiker

De højreradikale internet-aktivister har udråbt Jonatan Spang som en “etno-nationalistisk komiker”, der “hylder patriotisme og lederskab.”

Det fremgår af internetforummet 4chan, hvor aktivister fra en række lande har fundet sammen om en kampagne for at sprede såkaldte “hatefacts” på sociale medier under den svenske valgkamp.

Aktivisterne ser Sverige er en højborg for en række ting i samfundet, som de er modstandere af, bl.a. multikulturalisme og feminisme. De holdninger vil gerne nå ud til almindelige svenskere med, pakket ind i humor. Og de mener, at Jonatan Spang er perfekt til det formål, som de skriver på 4chan.

Men Jonatan Spang selv vil hverken sættes i bås med dem eller nogen andre politiske fløje.

- Jeg er jo ikke på nogens hold. Jeg forsøger at holde mig fri af det, og jeg har jo ikke lavet det her for at være en del af den svenske valgkamp. Men jeg må jo stå ved det, vi har gjort. Vi har gjort grin med den svenske berøringsangst, og det er jo også det, højrefløjen slår på.

Han mener også, at tingene kun kan tolkes sådan, fordi de bliver taget ud af en sammenhæng.

- Det er kun folk, der har set én sketch, der tænker ‘nå, han er sådan en ræverød lejesvend, eller en eller anden neoliberal nazist’. Så snart man har set et helt program på en halv time, så ved man jo, at jeg slår i alle mulige retninger, mod alle mulige fløje, lyder det fra Jonatan Spang.

Men alligevel bruger aktivister på 4chan den danske komikers jokes som en del af deres digitale kampagne for at “påvirke det svenske valg gennem memes (billedjokes, red.), shitposting og deling af propaganda,” som de selv formulerer det på 4chan.

En million visninger

Helt konkret har de sammenklippet og sat engelske undertekster på udvalgte dele af Tæt på Sandheden, for dernæst at sprede dem via Youtube.

Tilsammen er disse videoer blevet set omkring en million gange. Og det ser aktivisterne som én af deres største sejre i forhold til at påvirke valget i Sverige.

Jonatan Spangs jokes er “super effektive i forhold til at ‘redpille’ svenskere,” som aktivisterne selv formulerer det på 4chan.

Den røde pille

Begrebet ‘redpilling’ er særdeles populært på 4chan, hvor det typisk er et udtryk for at gøre folk mere højreradikale.

Det forklarer Lars Konzack fra Informationsvidenskab på Københavns Universitet, som har fulgt 4chan i 10 år.

- Begrebet stammer fra filmen The Matrix, hvor man skal vælge mellem to piller - en blå og en rød. Og hvis man tager den røde, så indser man, hvordan verden i virkeligheden hænger sammen. Og på 4chan er det som regel nogle konspirationer med en eller anden racistisk forklaring, siger Lars Konsack fra Københavns Universitet.

Hvad er 4chan?

  • 4chan er et internetforum, der har eksisteret siden 2003. En af de mest populære dele af 4chan hedder /pol/ og står for “politically incorrect”. Det forum er kendt for brugernes yderliggående og provokerende politiske synspunkter.

  • Desuden er 4chan kendt som et hjemsted for trolling, hate speech og ikke mindst stedet, hvor Anonymous og den digitale højrefløjsbevægelse Alt-Right er udsprunget fra.

Facebook
Twitter