Højt humør ved pressemøde for thailandsk fodboldhold: 'Jeg er den smukkeste fra grotten'

De 12 thailandske fodbolddrenge og deres træner er blevet udskrevet.

De 12 thailandske fodboldspillere og deres træner svarer på spørgsmål fra pressen.

Verdenspressen får nu en gang for alle sin spørgelyst pirret. Det thailandske fodboldhold i alderen 11-16 år og deres 25-årige træner er i dag stillet op til et pressemøde for at besvare alle mediernes spørgsmål.

De thailandske myndigheder håber, at et pressemøde kan få medierne til at holde sig på afstand, når drengene vender hjem til deres familier.

- Vi holder dette pressemøde, så medierne kan stille dem de spørgsmål, de måtte have. Og så kan drengene efterfølgende vende tilbage til deres normale hverdag uden at blive chikaneret af medierne, siger talsformand for regeringen Sunsern Kaewkumnerd til AFP.

Den 23. juni gik drengene og deres træner ind i en stor grotte i det nordlige Thailand og blev fanget i 17 dage. Siden har de været en uges tid på hospitalet.

Flankeret af hospitalspersonale forlader fodboldholdet i dag hospitalet i den nordlige, thailandske region Chiang Rai. Drengene er iklædt i ens t-shirts med et rødt vildsvin. Deres fodboldhold hedder 'De vilde vildsvin'.

Og som om det ikke var nok, er bagtæppet på scenen, hvor pressemødet netop nu finder sted, en fodboldbane. Med rød skrift står der "De vilde vildsvin kommer hjem".

At dømme ud fra den fremmødte presse, der er ligedelt kaukasisk og asiatisk, har det thailandske fodboldhold stadigt verdenspressens opmærksomhed.

Holdpræsentation

Til tonerne af storladen pauker-musik entrerer fodboldholdet salen, hvor pressemødet skal afholdes. De sætter sig på rad og række på bænke. En ordstyrer fortæller, at man på forhånd har fået mere end 100 spørgsmål.

Lægestaben fra hospitalet fortæller, at man efter forskellige fysiske og mentale tests har udskrevet alle drengene og deres træner. Ingen af drengene har umiddelbart fysiske og mentale mén efter de 13 dage i grotten.

Direktøren for hospitalet fortæller, at drengene gennemsnitligt har taget tre kilo på under deres ophold på hospitalet. Fodboldholdet nikker.

Bagefter går mikrofonen på runde, og drengene præsenterer sig og deres plads på banen. Startende med træneren, der får dagens største bifald.

- Jeg er den smukkeste fra grotten, siger en selvtillidsfuld spidsangriber. Publikum griner.

Pressemødet fortsætter med fortællingen om øjeblikket, hvor engelsksprogede dykkere pludseligt stak hovedet op af vandet i grotten og sagde "hello".

- Jeg blev spurgt, hvor mange er I? Jeg sagde "13". Og dykkeren svarede "brillant", gengiver den af spillerne, der var den eneste, der kunne forstå engelsk.

Stemningen er i det hele taget høj under pressemødet, publikum er meget medlevende, og der bliver ofte grinet højlydt. Og lettet.

Èn dykker død

Der bliver lagt en dæmper på stemningen ved pressemødet, da træneren begynder at forklare omkring øjeblikket, hvor han og holdet blev fanget i grotten. De havde bevæget sig for langt ind i grotten.

- Er vi faret vild, er det her vejen ud?, blev han spurgt af spillerne.

Han gik og svømmede i forvejen og kunne konstatere, at han og holdet var fanget af stigende vandstand, der tvang dem længere og længere ind i grotten.

Træneren fortæller også, modsat hvad der tidligere har været rapporteret, at han og holdet ikke havde medbragt mad. De nøjedes med at drikke regnvand, der løb ned ad væggene i hulen, hvor de var.

Ni dage senere blev de fundet af dykkere, der søgte efter dem. Først otte dage senere var de alle ude efter flere redningsaktioner.

En thailandsk dykker mistede livet, da han deltog i et arbejde med at placere iltflasker i grottens gange.

Den thailandske konge, Maha Vajiralongkorn, har tilladt, at der bliver afholdt en fest på Royal Plaza, et offentligt torv i Bangkoks gamle bydel. Kongen vil takke de thailandske og udenlandske redningsarbejdere.