Højtstående afhopper fra Nordkorea: ’Terror er et politisk værktøj’

En tidligere oberst i det nordkoreanske regime fortæller til BBC, hvordan våbenhandel og produktion af stoffer bruges til at lave penge til lederen.

Intet sker i Nordkorea uden tilladelse fra lederen Kim Jong-un. Det siger en afhopper fra regimet. (Foto: Athit Perawongmetha © Ritzau Scanpix)

Det hænder, at der slipper noget ud af verdens mest lukkede land. Fra tid til anden står afhoppere frem og fortæller om den armod, befolkningen i Nordkorea lever i. Sult, fattigdom, ulighed.

Denne gang hedder afhopperen Kim Kuk-song. Det er i hvert fald det navn, BBC har givet ham i et stort interview med den britiske tv-station.

For selv om det syv år siden, at han flygtede til nabolandet Sydkorea, frygter den tidligere oberst stadig sin gamle arbejdsgiver. Ifølge BBC er det første gang en så højtstående officer fra Pyongyang giver interview.

BBC har ikke kunnet få bekræftet alt, hvad Kim Kuk-song fortæller. Men man har bekræftet hans identitet og funder beviser, der underbygger hans anklager mod regimet i Nordkorea.

Mord som metode

Obersten er ikke selv Guds bedste barn, selvom han nu har vendt regimet ryggen. Han brugte 30 år på at arbejde sig op i den nordkoreanske skyggeverden af spioner og efterretninger. Og han har efter eget udsagn styret en terrorgruppe, der blev nedsat af Kim Jong-un til ære for hans far Kim Jong-il, da han stadig var i livet. Gruppen havde til formål at likvidere en afhopper og systemkritiker, men det mislykkedes.

Nordkoreas tidligere leder Kim Jong-il med sin søn Kim Jong-un, der i dag er leder, i baggrunden. (Foto: Kyodo © Scanpix Denmark)

- I Nordkorea er terror et politisk værktøj, der bruges til at værne om Kim Jong-ils og Kim Jong-uns højeste ære. Dette var arvtagerens gave for at demonstrere sin loyalitet overfor den store leder, siger Kim Kuk-song til BBC.

Den udlægning er sandsynlig, mener Liselotte Odgaard. Hun er seniorforsker ved Hudson Institute i Washington D.C. og beskæftiger sig med sikkerhedspolitik i Asien og Stillehavsområdet.

- Det er det samme, man hører fra kilder i sydkoreanske efterretningstjenester. Jeg kan ikke sige andet, end at det lyder plausibelt, siger Liselotte Odgaard.

Man har før set drab på afhoppere og kritikere af regimet i Nordkorea.

- Vi har før set nogle spektakulære mord, som sender en besked om, at hvis man går imod regimet, kan det have voldsomme omkostninger.

- Der har været flere mord i både Nordkorea og i udlandet, hvor det bruges til at signalere, at selv familiemedlemmer ikke skal vide sig sikre, hvis de går imod det nordkoreanske regime. Regimets sikkerhed går forud for alt, siger Liselotte Odgaard.

Lederens særlige ordrer

Nordkorea nægter nærmest per automatik at være involveret, hver gang noget tiltrækker negativ, international opmærksomhed. Alligevel peger Kim Kuk-song på to hændelser, der ifølge ham er sket efter ordre fra allerhøjeste sted.

Vraget af militærskibet Cheonan, der gik ned med 46 sjæle ombord i 2010 efter at være blevet ramt af en torpedo. (Foto: Lee Jae-Won © Scanpix Denmark)

I 2010 blev det sydkoreanske militærskib Cheonan ramt af en torpedo, og 46 mennesker mistede livet i forliset. Nordkorea nægtede at have været involveret. Senere på året blev den sydkoreanske ø Yeonggpyeong beskudt af artilleri fra Nordkorea. To soldater og to civile mistede livet.

- I Nordkorea kan vi ikke engang bygge en vej uden den øverste leders tilladelse. Nedskydningen af skibet og beskydningen af øen ville aldrig kunne udføres af underordnede, siger Kim Kuk-song til BBC.

- Den slags militærarbejde er designet og implementeret efter Kim Jung-uns særlige ordrer.

Også her vurderer Liselotte Odgaard, at det sandsynligvis er korrekt, hvad Kim Kuk-song fortæller.

- Det passer meget godt, synes jeg. Det var ret voldsomt, da skibet blev ramt. Der døde virkelig mange. Det er en yderst risikabel ting at gøre, og det kan sætte gang i en konflikt med Sydkorea. Selvom de ikke indrømmede det, peger alt på, at var Nordkoreas regime. Og man må formode, at det ville være godkendt fra højeste sted. Det er en ret risikabel operation ligesom den med øen, siger Liselotte Odgaard.

Metamfetamin og våbenhandel

Selvom den nordkoreanske befolkning i stor stil lever i armod og fattigdom, er det en vigtig opgave for regimet at opretholde diktatorens luksuriøse livsstil. Afhopperen Kim Kuk-song beretter om særdeles fordækte metoder for at fylde den store leders skattekiste.

To soldater står vagt ved et missilbatteri under en militærparade i Nordkorea i 2017. (Foto: damir Sagolj © Scanpix Denmark)

I 1990 blev Nordkorea ramt af hungersnød, og Kim Kuk-song blev beordret til at skaffe midler til den øverste leder Kim Jong-il. Ifølge Kim Kuk-song betød det, at man etablerede produktionen af metamfetamin – det euforiserende stof, der også kaldes crystal meth - og det kunne så omsættes for dollars.

Den afhoppede oberst beretter også om en omfattende våbenproduktion, hvor man blandt andet handlede med borgerkrigsramte lande. Alt sammen for den store leders skyld. En våbenhandel, som Liselotte Odgaard mener er veldokumenteret.

- Man skal forstå, at alle penge i Nordkorea tilhører den nordkoreanske leder. Med de penge bygger han villaer og køber biler, mad, tøj og andre luksusvarer, siger Kim Kuk-song.

- Det er flere år siden, jeg flygtede, men Nordkorea har overhovedet ikke ændret sig. Strategien fortsætter. Man er nødt til at forstå, at Nordkorea har ændret sig 0,01%.

Facebook
Twitter