Høringen i Kongressen: Politikerne spurgte i øst, techgiganterne svarede i vest - hvad blev der sagt?

DR Nyheders techkorrespondent vurderer, hvordan de fire techbosser klarede høringen i Kongressen.

Medarbejdere i Repræsentanternes Hus samtaler i salen, mens Amazon-chefen forklarer og forsvarer sig på et videolink under høringen. (Foto: pool © Scanpix)

Mændene bag nogle af verdens største techgiganter stod i nat dansk tid skoleret over for medlemmerne af Repræsentanternes Hus i USA.

Det skete efter mere end et års undersøgelse af online-tjenester som Google, Facebook, Apple og Amazon.

Deres selskaber har en samlet markedsværdi på omkring 5.000 milliarder dollar - eller cirka 30 billioner kroner.

Der er tale om en kamp mod monopoldannelse, som er til fare for både forbrugere, konkurrenter og demokratiet, lød det fra demokraten David Cicilline, der beskyldte selskaberne for at anvende "deres magt på destruktive, skadelige måder for at ekspandere".

Men hvad var egentligt techgiganternes svar? Bliv klogere her:

Sundar Pichai fra Google

Sundar Pichai på videolink under høringen. (Foto: pool © Scanpix)

David Cicilline var blandt dem, der virkelig lagde pres på søgegiganten Google.

- Beviserne synes meget tydelige for mig. Da Google blev porten til internettet, begyndte de at misbruge deres magt og bruge overvågning af webtrafik til at identificere konkurrencedygtige trusler og knuse dem, sagde han.

- Vi har altid fokuseret på at give brugerne de mest relevante oplysninger, svarede Sundar Pichai, der er direktør i Alphabet, der ejer både Google og Youtube.

Kongresmedlemmerne anførte flere gange, at amerikanerne forventede, at når de indtaster en søgeforespørgsel, viser Google de mest relevante resultater. Men i stigende grad viser Google bare, hvad der er mest rentabelt for Google selv, var pointen fra politikerne.

Jeff Bezos fra Amazon

Amazon-chefen Jeff Bezos blev flere gange spurgt ind til, hvordan Amazon håndterer kundedata, herunder om de eventuelt videresælger data til tredjepartsvirksomheder, og om det er en egentlig del af deres forretningsmodel.

Du kan se, hvad Jeff Bezos svarede i videoen oven for.

Derudover er der brug for store selskaber, lød det fra Amazon-stifteren, som er verdens rigeste mand.

- Jeg elsker garage-iværksættere - jeg var selv en. Men ligesom verden har brug for små firmaer, har den også brug for store af slagsen. Der er ting, som små firmaer ikke kan, lød det fra Bezos.

Amazon-chefen argumenterede videre for, at Amazon kun sidder på en lille del af det samlede detailmarked, og at virksomheden konkurrerer mod store detailforhandlere såsom Walmart.

Tim Cook fra Apple

Apple-chefen, Tim Cook, under høringen. (Foto: handout © Scanpix)

Apple-chef Tim Cook sagde, at erhvervsklimaet var "så konkurrencedygtigt; jeg vil beskrive det som en gadekamp for markedsandele inden for smartphone-forretningen".

- Apples mål er at være de bedste, ikke de største, lød det videre fra Apple-topchefen, der sagde, at hans firma ikke har specifikke mål om markedsandele.

Cook forsvarede Apple for at fjerne konkurrenter fra App Store, selv når kunderne blev henvist til Apples egne produkter som erstatning.

Cook sagde, at Apple ikke favoriserer nogen apps, og at virksomheden anvender sine regler ens på tværs af App Store for at sikre sikkerhed og kvalitet.

Mark Zuckerberg fra Facebook

Facebook-stifter Mark Zuckerberg fremhævede flere gange, at Facebook er en vigtig platform til at fremme ytringsfrihed og en fælles, offentlig debat.

- Vi ønsker at tilbyde en platform med plads til alle idéer. Vi ønsker at give alle i verden en stemme, så de kan dele deres oplevelser og idéer. Og jeg tror helt ærligt, at vi er en af de virksomheder, som allermest forsvarer friheden til at ytre sig mest.

Han fortsatte.

- Facebook står for et sæt basale principper, der giver folk en stemme og økonomiske muligheder, lød det blandt andet fra Zuckerberg. Som den globale konkurrence vokser frem, er der ikke en garanti for, at vores værdier vinder, sagde Mark Zuckerberg.

Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Sundar Pichai og Tim Cook står skoleret - virtuelt - for medlemmer af Repræsentanternes Hus. (Foto: pool © Scanpix)

Formanden retsudvalget i Repræsentanternes Hus, demokraten Jerry Nadler, brugte blandt andet sin taletid til at spørge Facebook-stifteren, Mark Zuckerberg, om Instagram bør blive skilt fra Facebook, fordi de to platforme har vokset sig for store.

Instagram har i dag over en milliard månedlige brugere, men platformen var langt fra en garanteret succes, da man opkøbte den for en milliard dollars i 2012, lød svaret fra Mark Zuckerberg.

Mark Zuckerberg forsvarede ifølge sit skriftlige vidneudsagn Facebooks opkøb ved at sige, at det sociale medie har hjulpet selskaber såsom WhatsApp og Instagram med at vokse. Begge selskaber er ejet af Facebook.

Fakta om techgiganterne

  • Amazon står for 38 procent af amerikansk online detailsalg og har 150 millioner betalende abonnenter på verdensplan. Firmaet har omkring en million ansatte. Firmaet beskyldes blandt andet for at undertrykke konkurrenter ved at sælge produkter med tab.

  • Apple er med en aktieværdi på over 10.000 milliarder kroner verdens mest værdifulde firma. Firmaet har solgt snart to milliarder iPhones, siden lanceringen i 2007. Samtidig tjener Apple milliarder på App Store, der sidste år genererede 290 milliarder kroner. Firmaet beskyldes blandt andet for at give sig selv en unfair fordel ved at tage 30 procent af hver transaktion i App Store.

  • Over tre milliarder personer bruger Facebook, Instagram, Messenger eller WhatsApp mindst en gang om måneden. Facebook sidder ifølge eMarketer på 23 procent af hele USA's digitale reklamemarked. Firmaet beskyldes blandt andet for at forhindre konkurrence ved at opkøbe potentielle konkurrenter som Instagram og WhatsApp.

  • Alphabet ejer både Google og Youtube og står derfor bag to af verdens mest besøgte sider. Flere end 90 procent af onlinesøgninger sker på Google, som sidder på 30 procent af USA's digitale reklamemarked. Firmaet beskyldes blandt andet for at have for meget magt over, hvilke søgeresultater brugerne mødes af.

  • Kilde: NPR

Facebook
Twitter