Højreekstremist dømt for drab: Kørte ind i folkemængde i Charlottesville

Selverklæret nynazist er idømt livsvarigt fængsel for at køre ind i folkemængde og dræbe en og såre 19 andre.

En 22-årig højreekstremist har indrømmet, at han med høj fart kørte ind i en demonstration. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)

En 22-årig højreekstremist er idømt livsvarigt fængsel for at køre ind i en folkemængde med en bil i Charlottesville i USA i 2017. En 32-årig kvinde blev dræbt under opsigtsvækkende demonstrationer.

James Alex Fields Jr. har tilstået, at han med vilje kørte ind i en gruppe antiracistiske demonstranter med stor fart. Demonstranterne protesterede mod højreekstremister i byen Charlottesville.

Den selverklærede nynazist Fields var 20 år, da han gennemførte angrebet, som kostede den 32-årige Heather Heyer livet og sårede en snes personer.

Ved den føderale domstol i Charlottesville bad Fields om undskyldning for det han havde gjort, før dommeren afsagde dommen.

Fields' forsvarere argumenterede for, at Fields havde haft en vanskelig barndom med psykiske problemer, at han voksede op med en enlig mor i rullestol, og at hans jødiske bedstefar dræbte sin kone, før han tog sit eget liv.

Men dommeren i sagen, Michael Urbanski, var ikke påvirket, og han sagde med henvisning til en videooptagelse af bilangrebet, at det var for farligt for et frit samfund, hvis Fields var på fri fod.

Demonstrationerne i Charlottesville vakte særlig stor opsigt, da det kom til et opgør mellem antiracister og en løs alliance af yderliggående partier, som følte sig styrket af præsident Donalds Trumps valgsejr i 2016.

Det vakte ikke mindst opsigt, da Trump i en kommentar til stridighederne mellem antiracister og nynazister sagde, at der "er gode personer på begge sider".

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter