Holdt 11 dage i Det Hvide Hus: 'Trump har bygget en personlighedskult'

I det republikanske parti står man bag Trump før en kommende rigsretssag. Kun få har sagt fra. Anthony Scaramucci er en af dem.

I løbet af de næste dage bliver det afgjort, om USA's 45. præsident nu vil blive den bare tredje i historien, som vil stå over for en rigsretssag.

Demokraterne har anklaget Donald Trump for magtmisbrug og hindring af Kongressens arbejde, og anklageskriftet forventes at blive stemt igennem i Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne har flertal.

Selve sagen vil efter nytår blive ført i Senatet - hvor Republikanerne har flertal - men uanset, om Trump bliver fjernet fra magten eller ej, står ledere og medlemmer af det republikanske parti ved en skillevej:

For skal de fortsætte med at bakke op om deres præsident og risikere at blive dømt af eftertiden - eller skal de vende ham ryggen og risikere øjeblikkelig udstødelse af partiet og brutal hån på præsidentens Twitter-konto?

En af de få, som har valgt det sidste, er Anthony Scaramucci. Kommunikationschefen i Det Hvide Hus, der holdt sin post i bare 11 dage i juli 2017, før Trump valgte at skille sig af med ham igen.

Gennem flere år forsvarede han Trump, men i dag kalder Scaramucci Trump for "en farlig demagog", som har opbygget en personlighedskult.

- Denne her mand er meget, meget destruktiv. Han har demagog-lignende kontrol over partiet. Han har kapret det republikanske parti og forvandlet det til en personlighedskult, siger Anthony Scaramucci til DR's korrespondent i USA, Steffen Kretz.

Kernevælgere bakker fortsat op

Scaramucci er som nævnt en af de få republikanere, der har sagt fra. Men det koster. For andre, der tilsvarende har sat foden ned som eksempelvis tidligere præsidentkandidat Mitt Romney eller den nu tidligere senator Jeff Flake, er blevet udskammet og hånet på præsidentens Twitter-konto.

Imens nyder Trump fortsat massiv opbakning blandt partiets kernevælgere, og målinger viser, at det har en forestående rigsretssag - foreløbig i hvert fald - ikke ændret på.

Blandt ledende republikanske medlemmer af Kongressen anerkender man, at præsidentens tilgang til det politiske liv er anderledes, og at det kan give anledning til bekymring, at han gradvist har ryddet ud i rådgivere, der måtte være uenig med ham.

Men, forklarer den ledende republikaner i Repræsentanternes Hus, Tom Cole, det er andre forhold, der tæller, og som forklarer den fortsatte opbakning til Trump:

- Præsidenten har været succesfuld. Vi har den laveste arbejsløshedprocent i et halvt århundrede, siger han og fremhæver også skattelettelser, udnævnelsen af konservative dommere og flytningen af USA's ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem som politiske sejre.

Se interviewet med Scaramucci og ledende medlem for Republikanerne i Repræsentanternes Hus Tom Cole i klippet herover.