Hollænder, der mistænkes for drab på Islamisk Stat-krigere, hyldes på nettet

I onsdags blev hollandske Jitse Akse anholdt. Han mistænkes for at have slået terrorister fra Islamisk Stat ihjel i Syrien. Nu bliver han hyldet på nettet.

47-årige Jitse Akse fotograferet den 12. januar 2016. (Foto: RUBEN MEIJERINK © AFP / AFP Scanpix)

I Holland er en gruppe i gang med at sy badges med teksten "Støt Jitse - det er ikke kriminelt at bekæmpe terrorisme". De army-grønne badges bliver solgt for 16 euro - omkring 120 kroner - og går til Jitse Akses advokatomkostninger.

Samtidig har flere end 50.000 deltaget i en underskriftsindsamling mod Akses anholdelse i onsdags. Støtten til den 47-årige veteran er vokset i takt med mediernes dækning af sagen, og det overrasker ham, fortæller Akses advokat, Mireille Grinwis-Veldman:

- Han er overrasket over mediernes opmærksomhed. Lige nu holder han sig uden for mediernes søgelys. Men han er meget glad for den støtte, han får, fortæller Mireille Grinwis-Veldman til hollandske RTL-News.

”Reddet snesevis af liv”

Jitse Akse rejste sidste år til Syrien, hvor han kæmpede side om side med den kurdiske milits YPG mod terrorgruppen Islamisk Stat. Han har selv fortalt medier, at han har slået terrorister fra Islamisk Stat ihjel:

- Når man ser, hvad de har gjort… Jeg har reddet snesevis af liv ved at dræbe en Islamisk Stat-kriger, siger Jitse Akse til den hollandske avis Leeuwarder Courant.

Akse vendte tilbage til Holland i november, og i onsdags blev han anholdt under mistanke for mord på terrorister fra Islamisk Stat. Han blev løsladt efter afhøring fredag, men myndighederne har tilbageholdt hans pas. Anklagemyndigheden vil beslutte om den tidligere soldat skal retsforfølges, når politiets efterforskning er afsluttet.

Misbrug af magt

Men ifølge Akses advokat og Geert-Jan Knoops, der er professor i strafferet på Amsterdams Universitet, er der langt fra nok beviser til en sag mod Jitse Akse

- Interview til medier er ikke bevis nok, fordi det mangler en masse detaljer. Der er ingen vidner, der kan bekræfte drabene. Der er heller ikke sted, dato eller andet bevismateriale, siger Geert-Jan Knoops.

Ifølge professoren er den offentlige anklager udmærket klar over, at der ikke er bevismateriale nok til en sag mod Akse. Derfor tror han, at Akse blev anholdt udelukkende for, at myndighederne kunne inddrage hans pas.

Det er faktisk en form for magtmisbrug. I stedet for at retsforfølge ham bruger anklagemyndigheden sin magt til at forhindre ham i at forlade landet og tage til Syrien, siger Geert-Jan Knoops.

Holland er med i den internationale koalition, som bekæmper terrorgruppen Islamisk Stat i Syrien og Irak. Holland bidrager blandt andet med kampfly over Irak, men ifølge Justitsministeriet er der forskel på en hollandsk borger, som på egen hånd rejser til Syrien for at bekæmpe terrorgruppen og hollandske soldater, som indgår i den internationale koalition.