Holland har medansvar for 300 mænds død i Srebrenica

Holland kan gøres ansvarlig for over 300 muslimers død ved massakren i Srebrenica i 1995.

To muslimske kvinder sørger i forbindelse med genbegravningen af 775 ofre for folkedrabet i Srebrenica. (Foto: FEHIM DEMIR © Scanpix)

Holland har et medansvar for over 300 muslimske mænds død under massakren i byen Srebrenica i 1995, hvor serbiske styrker slagtede 8000 mænd.

Det har en civil hollandsk domstol afgjort onsdag.

- Staten er ansvarlig for det tab, som de pårørende led, da mændene blev deporteret fra den hollandske base i Potocari om eftermiddagen den 13. juli 1995 af bosniske serbere, lyder det fra domstolen.

Soldater nægtede mænd adgang

De såkaldte Srebrenica-mødre havde i et søgsmål anklaget de hollandske FN-styrker for at svigte deres opgave med at beskytte 8000 muslimske mænd og drenge i den bosniske enklave Srebrenica under borgerkrigen i 1995.

I september sidste år afgjorde Hollands Højesteret i Haag, at den hollandske stat var skyldig i tre bosnieres død under massakren. De tre mænd var slægtninge til bosniske muslimer, der arbejdede for FN i Srebrenica.

Hollandske soldater nægtede dog mændene adgang til FN-basen, hvorefter de tre mænd samt tusindvis af andre blev dræbt.

Karadzic og Mladic anklaget

FN erklærede Srebrenica for "et sikkert område" for civile i 1993. I juli 1995 søgte tusindvis af bosniske muslimer imidlertid om beskyttelse på den hollandske FN-base uden for byen.

De hollandske FN-soldater overlod dem dog til den bosnisk-serbiske hær.

Såvel præsidenten for den dengang selvudråbte republik Srpska, Radovan Karadzic og chefen for den bosnisk-serbiske hær, Ratko Mladic, sidder på anklagebænken ved krigsforbryderdomstolen i Haag, hvor de er tiltalt for adskillige krigsforbrydelser begået under borgerkrigen i det daværende Jugoslavien.

/ritzau/

Facebook
Twitter