Holland i oprør: FN vil forpurre juletradition med Sorte Piet

I Holland har julemanden en hjælper: Sorte Piet. Men ikke længere, hvis det står til en arbejdsgruppe under FN, der finder traditionen racistisk.

En hollænder klæder sig ud som julemandens hjælper Sorte Piet. Et organ under FN kalder traditionen racistisk. (© Scanpix)

I Holland har over 1,8 millioner mennesker rejst sig i protest mod en arbejdsgruppe i FN, der vil have afskaffet en gammel hollandsk juletradition.

De kan nemlig ikke se noget forkert i, at Sinterklaas (svarende til julemanden) på de kanter altid bliver fulgt af sin hjælper, Sorte Piet.

Zwarte Piet, som han oprindeligt hedder, er et særligt fænomen i Nederlandene. Han er en enfoldig og glad klovn, med en stor rød mund og et sortmalet ansigt, og da han hvert eneste år hjælper julemanden med at bringe gaver ud og giver slik til børnene, er han yderst populær.

Påmindelse om slaveriet

Men i tirsdags kom der et frontalangreb mod Sorte Piet, og det kom fra en ekspertgruppe under FNs menneskeretskommission.

- Arbejdsgruppen kan ikke forstå, hvorfor hollænderne ikke kan forstå, at det her er en påmindelse om slaveriet, og at det må stoppe, sagde formanden, den sorte amerikaner Verene Shepherd.

I hollandsk tv kaldte hun traditionen for frastødende og spurgte, hvad der er i vejen med kun at have en julemand.

Tusinder af støtteerklæringer

Den melding fik hollænderne op af stolene.

På kun et døgn har over 1,8 millioner mennesker tilkendegivet på Facebook, at de ikke vil af med traditionen, støttegrupper popper op på det sociale medier.

(© Scanpix)

Og over 200.000 hollændere har skrevet under på en digital underskriftindsamling under parolen 'Sorte Piet skal bestå'.

- Det er en mangeårig tradition i Holland. Sorte Piet har aldrig haft og har intet med slaveri elle diskrimination at gøre, står der i forbindelse med underskriftindsamlingen.

Og de bliver støttet af Hollands regeringschef, Marc Rutte

- Sorte Piet er sort, det kan ikke være anderledes, siger premierministeren.

Julemandens hjælper

Sorte Piet er som skrevet en slags julemandens hjælper, der i følge hjemmesiden Traditioner.dk er en etiopisk forældreløs slave, som julemanden (Sinterklaas eller Skt. Nikolaus, der var biskop) hjalp, og som derefter fulgte Nikolaus resten af dennes liv.

I Holland kommer 'julemanden' og Sorte Piet på besøg med gaver til søde og artige børn allerede den 5. december, og makkerparret besøger også landets skoler, plejehjem og sygehuse, hvor mange klæder sig ud som Sorte Piet.

Det er Sorte Piet - eller Sorte Peter, som man ville kalde på dansk, der slanger sig ned i skorstenene og lægger gaver til børnene, mens familierne sover. Og han uddeler gerne honningkager ud med gaverne.

Ifølge andre myter er Sorte Piet blevet sort, fordi han oprindeligt var skorstensfejer, mens andre igen mener, at han oprindeligt var en dæmon, som blev tvunget af julemanden til at udføre gode gerninger. Uanset hvad er det ganske vist, at hollænderne ikke slipper deres Sorte Piet lige med det samme.

FacebookTwitter