Holland stopper udsendelse af afviste asylansøgere

Hollands fungerende premierminister har stillet hjemsendelse af afviste asylansøgere i bero, og indvandringsminister Verdonk fra det liberale parti er blevet sat i skammekrongen.

Jan Peter Balkende fortsætter sandsynligvis som regeringschef, men koalitionen bag ham ser ud til at blive en ganske anden end før valget. (Foto: Robert Vos © Scanpix)

Den fungerende hollandske premierminister, Jan Peter Balkenende, har besluttet at indstille hjemsendelsen af afviste asylansøgere. Beslutningen kommer efter, at parlamentet har udtalt mistillid til immigrationsminister Rita Verdonk fra det liberale parti, fordi hun ikke har villet bøje sig for parlamentets beslutning om at indstille hjemsendelserne.

Premierministeren har afværget en afstemning om ministeren ved at lægge spørgsmålet om de afviste asylansøgere over til justitsministeren.

Regeringsforhandlinger

Der var valg i Holland for tre uger siden, og premierministerens beslutning er måske et forsøg på at imødekomme socialdemokraterne i de fortsatte, uafklarede regeringsforhandlinger. Samtidig er det praktisk set en vanskelig situation at lave ministerskifter i, da regeringen er et forretningsministerium.

Parlamentsvalget gav intet klart flertal til nogen af fløjene. Balkenendes kristelige konservative parti blev det største i parlamentet efterfulgt af socialdemokraterne. Balkenende forhandler i øjeblikket om at danne regering med socialdemokraterne og muligvis også med socialisterne, der fik valgets største fremgang.

Immigration har været et hedt emne i hollandsk politik, siden den immigrationskritiske politiker Pim Fortuyn blev myrdet i 2002. Ud over den indvandring som vesteuropæiske lande generelt oplever, har Holland som gammel kolonimagt en stor befolkningsdel, der kommer fra de tidligere hollandske besiddelser.

Siden har den nuværende hollandske regering besluttet at hjemsende 26.000 afviste asylansøgere over en treårig periode, men parlamentet besluttede tirsdag med et snævert flertal at indstille hjemsendelserne.

Verdonk bekendtgjorde, at det ikke var muligt at indstille hjemsendelserne, hvilket fik parlamentet til at udtale mistillid til hende. Verdonk har personificeret en hård indvandrings- og integrationspolitik, blandt andet med integrationstests og forslag om forbud mod burkaer.