Holland vil ikke hente IS-børn hjem: Appellerer dom

En hollandsk domstol pålagde i går den hollandske stat at hente børn fra hollandske IS-medlemmer hjem fra Syrien.

Vi ved, at nogle af de børn, som Holland muligvis bliver nødt til at hente hjem fra Syrien, sidder i Al Hol-lejren. (Foto: ALI HASHISHO © Scanpix)

Lige nu er der 55 børn af IS-medlemmer, der muligvis kan se frem til at komme til Holland.

Det sker, efter en hollandsk domstol i går afgjorde, at den hollandske stat skal forsøge at hente børn af hollandske IS-medlemmer hjem fra Syrien.

Den hollandske stat har dog tænkt sig at gøre, hvad den kan for at undgå at skulle hente børnene til landet. I dag har staten derfor appelleret dommen.

Hans hustru er den 23-årige hollænder Ojane Igala, der er en af de 23 IS-kvinder, der har lagt sag an mod den hollandske stat.

Der er altså en åbning for, at børnene kan tage fra Syrien til Holland. Det er der til gengæld ikke for børnenes mødre. Og det er uanset, om de har hollandsk statsborgerskab, slog domstolen fast.

  • Tidligere i år blev det vurderet, at der var helt op mod 71.000 personer i Al Hol-lejren. Den ligger i det nordøstlige Syrien. (Foto: ALI HASHISHO © Scanpix)
  • En del af fangerne i Al Hol-lejren var nogle af de sidste personer, der opholdt sig i det selvbestaltede IS-kalifat i Syrien. (Foto: ALI HASHISHO © Scanpix)
  • Der er en del børn i Al Hol-lejren, og den hollandske stat er nu altså blevet pålagt at forsøge at få børnene til hollandske IS-medlemmer til Holland. (Foto: STAFF © Scanpix)
1 / 3

Minder om andre europæiske sager

Det er ikke kun Holland, der har problemer med fremmedkrigere. Tyskland, Belgien, Frankrig og altså også Danmark har lignende sager.

Ojone Igala rejste til Syrien i 2014, hvor hun først var gift med en IS-kriger fra Bangladesh. Da hendes første mand blev dræbt, giftede hun sig med danske Basil Hassan.

Det er ham, der er mistænkt for drabsforsøget på Lars Hedegaard, ligesom han er mistænkt for at være central i et formodet dansk terrornetværk.

Ikke desto mindre var Ojone Igala tilsyneladende glad for ægteskabet med Basil Hassan.

- Livet med Basil var godt. Han var en god mand med meget tålmodighed. Han forlod hjemmet tidligt om morgenen og kom hjem sent. Han talte aldrig om, hvad han lavede, har Ojone Igala tidligere fortalt til DR.