Hollande giver opsang til Trump: Du skal respektere klimaaftalen

USA's næste præsident kan ikke bare løbe fra klimaaftalen, sagde Hollande på klimatopmødet i Marokko.

Det vil være en katastrofe for verden, hvis vi ikke gør noget i forhold til den globale opvarmning, sagde Frankrigs præsident, François Hollande i Marrakech. (Foto: MOHAMED MESSARA © Scanpix)

Den globale klimaaftale er kommet for at blive, og den bør USA's næste præsident, Donald Trump, respektere, selvom han har kaldt de menneskeskabte klimaforandringer for et stort blufnummer.

Det sagde den franske præsident, François Hollande, da han i dag deltog i FN's klimakonference i Marrakech, Marokko.

- USA, der er den største økonomiske magt i verden og den andenstørste udleder af drivhusgasser, skal respektere de forpligtigelser, som landet har påtaget sig, sagde præsidenten og understregede, at aftalen ikke bare kan trækkes tilbage.

Aftalen blev indgået i Paris i december sidste år, og François Hollande sad med ved hovedbordet, da verdens lande nåede til enighed om aftalen, der skal sætte en stopper for den globale opvarmning.

Under sin tale i Marokko understregede han, at det var USA's nuværende præsident, Barack Obama, der var en af hovedårsagerne til, at aftalen overhovedet blev til noget. Sammen med Kina gik USA nemlig i front sidste år, og det førte til aftalen, som formelt set trådte i kraft i begyndelsen af november i år.

Katastrofe for kommende generationer

I forbindelse med præsidentvalget sagde Donald Trump, at han ville "annullere" USA's deltagelse i klimaaftalen.

Han har dog ikke nævnt noget om klimaet, siden han blev valgt i sidste uge, men i Marrakech vækker udsigterne til en klimaskeptiker i Det Hvide Hus bekymring.

François Hollande påpegede, at det er i både Donald Trump og det amerikanske folks interesse, at klimaaftalen bliver foldet ud.

- Det vil være en katastrofe for verden, hvis vi ikke gør noget. Det vil være katastrofalt for kommende generationer, og det vil true freden, sagde han.

Facebook
Twitter