Hollandes tidligere protegé stiller op til fransk præsidentvalg

Frankrigs tidligere økonomiminister Emmanuel Macron melder sig nu ind i den kommende præsidentvalgkamp.

Emmanuel Macron annoncerede i dag sit kandidatur til præsidentposten, efter rygter om en opstilling har floreret den seneste tid. (Foto: Jacky Naegelen © Scanpix)

Emmanuel Macron slutter sig til kapløbet om at vinde den franske præsidentpost.

Det meddelte den tidligere økonomimister på et pressemøde for kort tid siden.

Det forventes ikke, at den 38-årige Macron stiller op for landets udskældte socialistparti, som han forlod tidligere i år, men for bevægelsen 'En Marche', der kan oversættes til "Fremad". Macron stiftede selv bevægelsen i april for at "promovere nye ideer - hverken til venstre eller til højre".

Den nuværende frontløber i kampen om præsidentposten, den konservative Alain Juppe, anklager ifølge BBC Macron for med sit kandidatur at have "stukket en kniv i ryggen på Hollande".

Macron har været økonomiminister i Francois Hollandes socialistiske regering - han blev i sin tid udnævnt til posten og har aldrig siddet i regering som folkevalgt.

Præsidenter og premierministre

Det er endnu uvist om den nuværende præsident, Francois Hollande, genopstiller til posten, men det forventes, at han vil træffe en beslutning om valget i løbet af de næste par uger.

Klart står det dog, at den tidligere præsident Nicolas Sarkozy og tidligere premierminister Francois Fillon skal kæmpe med Alain Juppe, der også er tidligere premierminister, om nomineringen hos partiet Republikanerne.

Vinderen af den republikanske nominering skal ifølge meningsmålinger formentlig udfordre lederen af det højreorienterede Front Nationale, Marine Le Pen i anden runde af præsidentvalget.

Efter den første runde af præsidentvalget i Frankrig går de to kandidater, der har fået flest stemmer, videre til anden runde. Første valgrunde afholdes 23. april, og det endelige valg mellem de to kandidater afgøres 7. maj.

Facebook
Twitter