Hollands forsvar regnede ikke med kulde på vinterøvelse i Norge: Nu må soldaterne selv købe vintertøj

De hollandske soldater har fået 1.000 euro hver til at købe varmt tøj til vinterøvelsen.

Det kan blive ned til to-cifrede minusgrader i det centrale Norge i starten af november, når hollandske soldater deltager i en stor militærøvelse. Arkivfoto fra tidligere militærøvelse i Nordnorge. (Foto: © TORBJORN KJOSVOLD, -)

Skal Hollands soldater virkelig selv sørge for at købe vintertøj, inden de skal deltage i en storstilet vinterøvelse i Norge i slutningen af oktober og begyndelsen af november?

Det spørgsmål blev helt centralt under gårsdagens spørgetime i Hollands parlament.

I går morges kunne den hollandske avis De Telegraaf nemlig fortælle, at der ikke er blevet indkøbt vintertøj til de godt 1.000 hollandske soldater, der skal deltage i den største Nato-øvelse i årevis.

Øvelsen kommer til at foregå i det centrale Norge, hvor temperaturen kan snige sig ned på tocifrede minusgrader sidst på efteråret.

Men i stedet for at få udleveret en sæk vintertøj, må soldaterne selv tage på vintershopping, før de drager mod nord om en måned.

Derfor blev blikket rettet mod landets forsvarsminister, Barbara Vesser, under spørgetimen. Her måtte hun forsøge at forklare, hvordan forsvaret kunne glemme at sørge for vintertøj til soldaterne.

Og forklaringen var ret simpel.

Ikke haft tid nok

Tidligere er soldater blevet sendt på øvelser i Litauen, hvor det ikke var nødvendigt med ekstra varmt tøj. Og forsvaret havde simpelthen ikke taget højde for, at det kan blive vældig koldt i Norge på den årstid.

Samtidig har militærets leverandør ikke haft tid nok til at få indkøbt det nødvendige tøj, lød det ifølge mediet Volkskrant fra Barbara Vesser.

Men selvom soldaterne selv må tage på indkøb, så skal de ikke betale af egen lomme, understregede forsvarsministeren. Hver soldat får nemlig et forskud på 1.000 euro - godt 7.000 danske kroner - til at forsyne sig for.

- Soldaterne skal have det tøj, som de har brug. Og jeg har ikke lyst til at opleve det her igen, sagde Barbara Vesser i løbet af spørgetimen.

Samtidig understregede hun ifølge Volkskrant, at der altså ikke er tale om mangel på uniformer:

- Det her spørgsmål handler om undertøj og ikke kampbeklædning.

Øvelsen Trident Juncture

  • Hollands soldater skal indgå i Nato-øvelsen 'Trident Juncture 18'.

  • Omkring 40.000 personer fra mere end 30 forskellige lande deltager. Udover samtlige lande i Nato-alliancen vil Finland og Sverige også deltage i øvelsen.

  • Øvelsen er den største militærøvelse i Nato-regi i årevis og skal demonstrere Nato-landenes evne til at forsvare sig selv.

  • Det er Norge og Island, der er værter for øvelsen. Kilde: Nato