Uenigheder om asylpolitik og migration førte i går til et kollaps i den hollandske koalitionsregering. Det meddelte premierminister Mark Rutte sent i aftes.
- Det er ingen hemmelighed, at koalitionspartnerne havde forskellige holdninger til immigrationspolitik. I dag må vi desværre konkludere, at de forskelle er uoverkommelige. Derfor vil jeg indgive hele regeringens opsigelse til kongen, siger Mark Rutte på et pressemøde.
Regeringen består af fire partier inklusive Ruttes liberal-konservative VVD.
Rutte ønsker at begrænse antallet af asylansøgere, der kommer til Holland, blandt andet ved at gøre det sværere at få familiesammenføring og sværere at komme til landet for børn af flygtninge, der har fået asyl i Holland.
I denne uge er spændingerne i regeringen steget i takt med, at Rutte krævede opbakning til sit forslag.
Det nægtede to af regeringspartierne, det socialliberale D66 og Kristen Union, at give, og i går brød regeringen så sammen.
Det er i sig selv ikke noget chok, siger Christian Foldager, der er journalist på avisen Berlingske. Han har boet flere år i Holland og følger hollandsk politik tæt.
- Det er kommet ganske pludseligt, men det er ikke uventet i den forstand, at regeringen længe har været i krise. Man er gået kraftigt tilbage i meningsmålingerne, siden regeringen blev dannet, siger Christian Foldager.
Ønskede Rutte valg?
Hollands immigrationspolitik er blandt de strammeste i Europa, men landet har alligevel store problemer med mængden af asylansøgere, der kommer til.
Ifølge Reuters steg antallet af asylansøgere i Holland sidste år med en tredjedel, så der var 46.000, som søgte om asyl.
Regeringen har estimeret at det tal i år kan stige til over 70.000 og dermed overgå den hidtidige rekord fra 2015.
Men det er ikke kun på asylområdet, at den hollandske regering har været i modvind.
Regeringsplaner for at begrænse udledningen af CO2 står nemlig til at ramme landbruget hårdt, og det har mødt stor modstand.
- Der er opstået en stor protestbevægelse i Holland mod et andet politisk stridspunkt. Den hollandske regering foreslår en reduktionsplan for landbruget, der betyder, at tusindvis af landmænd må dreje nøglen om, siger Christian Foldager.
- Som meldingerne er lige nu, tyder det på, at Mark Rutte på sin vis selv har ønsket at udløse valget. De andre koalitionspartnere siger, at han mødte op til forhandlingerne med et ultimatum: hans vej eller ingen vej. Derved har han udløst et valg, og formentlig ønsker han, at valget så skal handle om noget andet end loven, der vedrører landbruget.
Måneder til nyvalg
Med et valg om asylpolitik og ikke klimapolitik kan Mark Rutte og VVD i stedet positionere sig overfor venstrefløjen og de midterpartier, der har været med i regeringen, siger Christian Foldager.
Men på grund af sommerferie, efterårsferie og hollandske regler bliver et valg formentlig først afholdt til november. Til gengæld tyder det på at blive et spændende valg.
- Partierne bliver generelt flere og mindre, og det skaber en meget usikker parlamentarisk situation, siger Christian Foldager.
I mellemtiden fortsætter den kollapsede regering midlertidigt uden dog at kunne føre politik.
Lørdag eftermiddag går Rutte til kongen og begærer regeringens afsked, og på mandag debatterer parlamentet regeringens kollaps.
Regeringen er den fjerde med Mark Rutte som premierminister, siden han kom til magten i 2010. Han er den længst siddende regeringschef i Hollands historie.