Hollandsk islam-kritiker roser Anders Fogh

Den hollandske politiker Ayaan Hirsi Ali roser statsministeren Anders Fogh Rasmussens håndtering af krisen omkring Muhammed-tegningerne og kritiserer medier for selvcensur.

- Kravet om, at folk, der ikke accepterer Muhammeds lære, heller ikke må tegne ham, er ikke et krav om respekt, men et krav om underkastelse, sagde den hollandske politiker og forfatter Ayaan Hirsi Ali. (Foto: © Steffen Kugler, Scanpix)

Hun er blevet verdensberømt og udsat for dødstrusler på grund af sin bombastiske kritik af islam.

Og netop som ledere over hele verden maner til besindighed og ro i striden om Jyllands-Postens tegninger af profeten Muhammed, talte den hollandske forfatter og politiker Ayaan Hirsi Ali i dag med store bogstaver, da hun i Berlin uforbeholdent bakkede op om statsminister Anders Fogh Rasmussens håndtering af krisen og forsvarede det, hun kaldte retten til at fornærme andre.

Pligt at offentliggøre tegninger

- Det var deres pligt som journalister at få lavet og offentliggjort tegningerne af profeten Muhammed. Til de aviser og tv-stationer, som manglede modet til at vise deres læsere karikaturerne, siger jeg: Skam jer! Disse intellektuelle lever af ytringsfriheden, men accepterer censur. De gemmer deres smålighed bag højtravende udtryk som ansvar og sensibilitet, fastslog Hirsi Ali på en velbesøgt pressekonference, præget af store sikkerhedsforanstaltninger.

Her gik hun også hårdt i rette med virksomheder, der er har travlt med at distancere sig fra Danmark, og de politikere, som har betegnet det som ufølsomt og forkert, at medier i 20 lande verden over har genoptrykt de danske tegninger.

Myrdet på grund af film

Hirsi Ali lavede sammen med filminstruktøren Theo van Gogh den omstridte, islamkritiske film "Submission". Theo van Gogh blev i november 2004 myrdet på grund af filmen. Hun er nu ved at lave en opfølger til "Submission" under stort hemmelighedskræmmeri for at beskytte de medvirkendes liv.