Hollandsk journalist anholdt i Tyrkiet for Erdogan-kritik

Tyrkisk konsulat i Holland skal have bedt tyrkiske organisationer om at holde øje med Erdogan-fornærmelser.

En kritisk artkel om den tyrkiske præsident Recep Erdogan har formentlig fået anholdt en kvindelig hollandsk journalist. (Foto: © ADEM ALTAN, Scanpix)

En hollandsk journalist blev tidligt søndag anholdt i sit hjem i Tyrkiet, fordi hun havde sendt tweets, som kritiserede den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, skriver journalisten selv på sin Twitterprofil.

- Politi ved døren. Det er ingen vittighed. Jeg er ikke fri, men bliver bragt på hospitalet for at blive undersøgt, inden jeg skal stilles over for anklagemyndigheden, skriver Ebru Umar, som er en kendt ateistisk og feministisk journalist med tyrkisk baggrund.

https://twitter.com/umarebru/status/723966500827193344

For nylig skrev Umar i en artikel i det hollandske dagblad Metro kritisk om Erdogan, hvilket angiveligt er baggrunden for anholdelsen.

Det hollandske udenrigsministerium oplyser i et tweet, at det er i tæt kontakt med Umar og med de lokale myndigheder i Tyrkiet, og den hollandske ambassade i Istanbul er også aktivt gået ind i sagen.

Umar blev ifølge den engelske avis The Guardian angiveligt journalist efter indflydelse fra den hollandske filminstruktør Theo van Gogh, som blev dræbt for at have optaget en kontroversiel film om islamisk kultur.

Hun skrev i Metro om diplomatiske spændinger mellem Tyrkiet og Holland.

I Holland har der været udbredt harme over rapporter om, at det tyrkiske konsulat i en mail har opfordret organisationer i Holland til at videregive oplysninger om e-mail og indlæg på sociale medier, der kan fornærme Erdogan eller Tyrkiet.

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, siger, at han vil bede Tyrkiet om at forklare baggrunden for den voldsomt kritiserede e-mail fra konsulatet.

Konsulatet siger, at en ansat har anvendt "et uheldigt ordvalg".

Andre sager

  • Der er næsten 2000 verserende retssager om fornærmelser mod præsident Erdogan, der blev valgt i august 2014.

  • Tyskland har netop givet grønt lys til at Tyrkiet kan retsforfølge den tyske komiker Jan Böhmermann, efter han har optrådt med et satirisk digt om Erdogan.

/ritzau/AFP