Hollandsk læge frikendt efter aktiv dødshjælp

En 74-årige Alzheimer-patient måtte holdes af familiemedlemmer, da lægen gav den dødbringende indsprøjtning.

Holland blev i 2002 det første land i verden til at lovliggøre aktiv dødshjælp. (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

I den første sag af sin art, siden Holland i 2002 legaliserede aktiv dødhjælp, har en pensioneret læge fået medhold i, at hun handlede efter patientens ønske, da hun i 2016 gav en Alzheimer-ramt kvinde en dødbringende indsprøjtning.

Sagen har fået stor opmærksomhed, da den 74-årige Alzheimer-ramte kvinde uden sit vidende først fik et beroligende middel i sin kaffe, inden lægen kunne give hende den dødbringende indsprøjtning.

Kvinden reagerede trods det beroligende middel alligevel på indsprøjtningen, og familiemedlemmer måtte holde hende, mens lægen fuldførte den dødelige indsprøjtning.

Den afdøde fik fire år før sin død konstateret Alzheimer, hvilket fik hende til skriftligt at bekendtgøre, at hun ønskede sig aktiv dødshjælp, hvis hendes tilstand på et tidspunkt betød, at hun skulle flytte på et hjem for Alzheimer-ramte.

Netop sådan et sted endte kvinden, hvor en læge på stedet gav hende den dødbringende indsprøjtning efter samtaler med kvindens familie.

Sagens kerne har været, hvorvidt den nu frikendte læge burde have konsulteret kvinden selv yderligere og mere grundigt om hendes ønske om at dø.

- Vi konkluderer, at alle kravene for at udføre aktiv dødhjælp er blevet mødt i denne sag. Vi frikender derfor den tiltalte for alle anklager, lød det fra sagens dommer, Maritte Renckens, ved domsafsigelsen, der udløste klapsalver i retslokalet.

Den afdøde kvindes familie er tilfredse med kendelsen.

- Lægen befriede min mor fra det mentale fængsel, hun var endt i, siger kvindens datter i en pressemeddelelse.

Danske læger er modstandere af aktiv dødshjælp

Holland var i 2002 det første land i Europa til at lovliggøre aktiv dødshjælp, om end aktiv dødshjælp i mange år inden har været praktiseret i landet, hvor domstolsafgørelser har understøttet den praksis.

Tilbage i 1973 blev en hollandsk læge eksempelvis frifundet, efter lægen havde givet en døende kvinde en dødelig dosis morfin.

Belgien fulgte trop med lovliggørelsen af aktiv dødshjælp kort efter Holland, mens Luxembourg som det tredje land i Europa begyndte at tillade aktiv dødshjælp i 2009.

Herhjemme er Lægeforeningen erklæret modstander af aktiv dødshjælp.

Kilder: CNN, BBC, The New York Times

Facebook
Twitter